Ett nytt hot mot Alliansen

10 januari 2014 05:00

Minns ni Kristdemokraterna? Ett parti som förekom i Gotlandspolitiken fram till förra valet och sedan dess inte har hörts av.

I riksdagen finns de som bekant ännu och fram till valet ingår de i regeringsunderlaget. Vad som därefter händer är en öppen fråga, risken att det går som på Gotland är uppenbar.

Som om det inte var nog har i dagarna ett nytt parti trätt fram på den politiska arenan och utmanar KD. Kristet värdeparti kallar sig det nyfödda partiet som vill ta över rollen som försvarare av kristna och traditionella värden.

Nej till aborter, inga homoäktenskap och stopp för statliga pengar till organisationer som propagerar för homosexuell livsstil är de viktigaste frågorna. Inga aborter alls ska vara tillåtna annat än när kvinnan hotas till livet, säger en av grundarna, Mats Selander, till P4 Extra. Med så extrema åsikter förvånar det inte att det nybildade partiet även ser sig som ett alternativ till Sverigedemokraterna.

Det nya partiet är egentligen inte förvånande. KD har suddat ut det som var den speciella profilen till den grad att de blivit allt svårare att urskilja mot den moderatblå allmänborgerliga tapeten.

Men även om KD-ministrarna inte hörs särskilt mycket av har de inte varit betydelselösa. De har rentav ökat antalet bidrag. Jo, ni läste rätt. Den bidragsföraktande regeringen Reinfeldt har infört, eller rättare sagt gett kommuner rätt att införa, vårdnadsbidrag .

På Gotland har de borgerliga partierna inte ställt upp för Allianskollegerna men på andra håll har bidraget införts. Och cementerat könsroller, låst in invandrarkvinnor och motverkat arbetslinjen. Där inkomsten är låg är det lätt att nappa. ”3000 kronor skattefritt är mycket pengar för hushåll med små marginaler, betydligt mer än vad jobbskatteavdragen är värda för låginkomsttagare.” skrev Andreas Bergh, docent och välfärdsforskare vid Institutet för Näringslivsforskning och Ekonomihögskolan i Lund på SvD Opinion 30 december.

Vi har inte sett om det verkligen blir något av det nya partiet. Kanske är det här bara ett sätt att lyfta abortfrågan i debatten.

Ställer Kristet värdeparti upp i valet kan de på sin höjd uppnå någon enstaka procent. Men om de rösterna kommer från besvikna KD-väljare kan det vara tillräckligt för att sparka KD ur riksdagen. Det kan i sin tur vara den tuva som stjälper hela Allianslasset. Fler än KD borde oroa sig.

Så jobbar vi med nyheter
Ulla Pettersson