Vilket Sverige tar (M) ansvaret för?

12 februari 2014 05:00

”Vi tar ansvar för Sverige.”

Har ni sett den meningen tidigare? Ja, om ni läser insändarsidorna har ni säkert sett den. Den är upprepad i slutet på varje insändare från en moderat riksdagsledamot.

Kan det vara så att alla moderata riksdagsledamöter skriver ungefär samma insändare och att alla avslutar på samma sätt?

Det låter ju seriöst och ansvarsfullt, vi tar ansvar för Sverige. Men vilket, eller vems, Sverige tar ni ansvar för?

Tar ni ansvar för alla arbetslösa? Om så hade varit fallet hade arbetslösheten inte varit så hög som den är. Tar ni ansvar för de unga arbetslösa, de som det inte gick så bra för i skolan?

Tar ni ansvar för de som blivit arbetslösa, de som utförsäkras eller de som är i Fas 3? Tror ni att de människorna tycker att ni tar ansvar för deras Sverige?

Bostadsbeskattning

Tar ni ansvar för alla unga vuxna som förtvivlat letar efter en hyreslägenhet för att kunna flytta hemifrån? Har ni tagit det ansvaret genom att göra det lättare att bygga nya hyreslägenheter?

Ni har kanske tagit det ansvaret genom att avskaffa den orättvisa skillnaden i beskattning mellan hyresrätter och bostadsrätter? Eller ni kanske har tagit ansvar genom att tillsätta mängder med utredningar? Utredningar som inte lett till några nya hyreslägenheter?

Ni kanske tar ansvar för den delen av Sverige som har råd med en bostadsrätt i Stockholms innerstad?

Långtidssjuka

Tar ni ansvar för alla långtidssjuka i Sverige? Om med ansvar för Sverige menas att kraftigt försämra sjukförsäkringen, då har ni verkligen tagit ansvar. Tar ni ansvar för de som utförsäkras i er nya sjukförsäkring?

Vi tar ansvar för Sverige genom att återigen sänka skatten för pensionärer kunde man läsa för några dagar sedan.

Det ansvarstagandet tackar säkert Sveriges pensionärer för när de kan konstatera att ni inte har något intresse av att minska gapet mellan de som arbetar och de som har pension.

De ansvarsfulla jobbskatteavdragen har kanske också kommit Sveriges pensionärer till del?

Tar ni ansvar för att Sverige nu fått störst klyftor i Norden enligt statistik från SCB?

Tar ni ansvar för att tågen spårar ur i Sverige på ett sätt de aldrig tidigare gjort? Den frågan är kanske svår att besvara jakande om ni ska ha trovärdigheten i behåll?

Tar ni ansvar för den svenska skolan? Det kanske är så att ni enbart tar ansvar för moderatledda departement, trots att regeringen har ett kollektivt ansvar för sina beslut?

Budgetunderskott

Tar ni ansvar för Sverige genom att förvandla ett stort budgetöverskott 2006 till ett ännu större underskott 2014?

Tar ni ansvar för Sverige genom att låna till skattesänkningar? Högsta till de som tjänar mest.

Tar ni ansvar för Sverige genom att en moderat valledare i Stockholms landsting, på landstingets brevpapper, skriver till unga anställda att de inte ska rösta på socialdemokraterna i riksdagsvalet?

Vi kommer säkert att få läsa fler insändare, förmodligen likalydande oavsett i vilken tidning de publiceras, som alla slutar med ”Vi tar ansvar för Sverige”.

Jag anser inte att ni gör det men det finns ett sätt för oss andra att ta ansvar för Sverige och det är att förpassa moderaterna till opposition vid höstens val.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa