Bofride: "Almedalsveckan blev plötsligt glödhet"

Vid den här tiden brukar svensk politik vara uppsluppen och varva ner inför en välbehövlig ledighet. I år blir det något annat.

Trängd statsminister.

Trängd statsminister.

Foto: Nils Petter Nilsson / TT

Ledare2021-06-22 06:09
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

RIKSDAGEN

Almedalsveckan fick plötsligt ett helt annat fokus, från lite utdömd till att hamna mitt i regeringskrisens centrum när partiledarna om nån vecka ska hålla sina partiledartal.

Bara Sverigedemokraterna vill nog ha ett extra val i nuläget, ändå verkade fler än Jimmie Åkesson orimligt nöjda med att ha avsatt statsministern utan att det finns ett enda alternativ. Men nöjdast var Jimmie Åkesson som kunde skrocka belåtet åt att hans partis ambitioner att skapa oreda i riksdagen till slut lyckats. 

Talman Andreas Norlén får nu skicka inbjudningar för nya rundor men kanske blir det inte så mycket sötebröd den här gången.

De som tryckte grönt för att avsätta statsministern i går framhåller att man måste respektera väljarnas vilja som den uttryckts i valresultatet 2018. Det är verkligen en retorisk piruett att påstå att det skulle finnas en majoritet som vill släppa in SD till makten. Kommer ett extra val att handla om detta så ska nog inte Ebba och Ulf hoppas för mycket. 

Det är intressant att notera hur Socialdemokraterna anser att allt som inte är stöd till en socialdemokratisk statsminister är odemokratiskt, precis som högerblocket kallar det odemokratiskt att inte samarbeta med Sverigedemokraterna.

Det är mycket lätt att förstå att Vänsterpartiet inte accepterar att Socialdemokraterna tar partiets röster för givna oavsett hur mycket liberal och borgerlig parti man genomför. Men taktiken lyser igenom. Skulle man vänta tills det faktiskt fanns ett förslag om ny hyressättning skulle tillfället att positionera sig gå Vänsterpartiet förbi. 

Med en sannolikhet gränsande till visshet skulle förslaget inte visa sig vara så provocerande som Vänsterpartiet nu vill göra frågan till. Det finns inte, och skulle inte finnas senare, ett förslag att införa marknadshyror i Sverige. Den lögnen skulle falla platt till marken som den lögn det är om man lät den löpa linan ut.

Därför slog Vänsterpartiet till nu. 

FULLMÄKTIGE

I skrivande stund har dagens politiska händelser snart nått tolvtimmarsstrecket. Morgontv började redan vid sjutiden att prata upp sig inför misstroendeomröstningen som ägde rum lagom till "klucku tei".

När eftersnacket till denna var klart var det dags att koppla upp sig på webbsändningen av regionfullmäktige. Kanske hade de lokala partierna peppats av det som händer på riksplanet för det kändes spänstigare än vanligt. 

Budgeten var dagens största fråga och som några ledamöter också försiktigt försökte förklara så är skillnaden mellan de två stora partibudgetarna knappt mätbar. Alltså Alliansens och Socialdemokraternas. Ändå kunde man tro att det handlade om två väsensskilda prioriteringar av våra skattepengar.

Att förslaget om ett regionägt byggbolag inte var nåt misstag framgick tydligt när Vänsterpartiet lyfte detta som ett uppdrag de ville ge till tjänstemännen att utreda. Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet gav sitt stöd till detta i regionstyrelsen men Meit Fohlin fick i går backa eftersom ingen mer än hon i Socialdemokraterna tyckte att det var en god idé.

Lisbeth Bokelund (MP) mindes inte att hon röstat för uppdraget men höll fast vid det efter att protokollet lästs upp för henne.

Att väcka en diskussion om att bolag ska drivas av skattepengar för att bygga bostäder blev en surrealistisk kuliss till det som hände i riksdagen bara några timmar tidigare. 

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.