Vi behöver en modern prövning för den gröna omställningen

En ny myndighet som ska ta hand om alla prövningsärenden, en samlad reglering i miljöbalken och snabbspår för vissa miljötillstånd. Det är några av förslagen i Miljötillståndsutredningen.

Flera av de förslag som den särskilda utredaren Camilla Adolfsson överlämnade till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) häromdagen är helt rätt ute, tycker Elin Larsson.

Flera av de förslag som den särskilda utredaren Camilla Adolfsson överlämnade till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) häromdagen är helt rätt ute, tycker Elin Larsson.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2025-01-27 07:03
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Miljötillståndsutredningen som häromdagen överlämnades till regeringen är med sina förslag något på spåren. Syftet är att underlätta för industrier och företag som vill ställa om. Snabbare och förenklade miljöprövningsprocesser kommer vara helt nödvändiga och avgörande för att Sverige ska kunna öka takten i klimatomställningen.

Samtidigt som miljötillstånd är avgörande för att kunna klara den gröna omställningen och elektrifieringen är det också komplext. Många är de industrier och företag som behöver tillstånd för att ställa om. Samtidigt kan inte miljöbalken, som är 25 år gammal, alltid ge tydliga svar på dagens frågor och utmaningar. 

Det är verkligen hög tid att Sverige får en process som är anpassad för vår nutida och framtida omställning. Det nuvarande regelverket har kritiserats för att vara spretigt, komplext och otydligt vilket har skapat en oförutsägbarhet i processerna. Därtill har det funnits en otydlighet mellan EU:s direktiv och svenska regler. Att man nu föreslår åtgärder för att komma tillrätta med denna situation är välkommet.

Utredaren lyfter fram fyra övergripande förslag. Miljöprövningen ska få ett eget samlat kapitel i miljöbalken, istället för att som idag vara fördelad mellan en rad olika kapitel och förordningar. Vidare föreslår man en ny samordningsprocess för miljöbedömning och tillstånd, som motsvarar EU-rättens krav. I det föreslår man två delar: ett snabbspår på max tre månader för verksamheter som inte har betydande miljöpåverkan och ett mer omfattande miljötillståndsspår för verksamheter som alltid ska miljöbedömas eller där åtgärden bedöms ha betydande miljöpåverkan. Dessa ska vara klara inom sex till tio månader. 

Därtill föreslår man ett offentligt samråd med allmänheten. Idag kan det ofta krävas flera samråd innan ett beslut, något som naturligtvis drar ut på tiden och kostar såväl pengar och tid för de som önskar investera och komma igång. 

Utredningen föreslår även att det ska inrättas en ny statlig myndighet som ska ta hand om samtliga miljöprövningar istället för att det som idag ska ligga hos landets alla domstolar, länsstyrelser och kommuner vilket gör det spritt på 330 myndigheter.

Det är på tiden att Sverige får en lagstiftning som är förenlig med vårt medlemskap i EU och som inte bromsar den gröna omställningen. Att införa en ny miljöprövningsmyndighet skulle vara positivt i ett spretigt land med många olika utfall och ge hela landet bättre förutsättningar att verka – oberoende av var ens företag har sitt säte. Sverige är ett avlångt land med olika förutsättningar beroende på var man bor och verkar och vilken insats som är ansvarig. Det är inte konstigt att utfallen blir olika beroende på var saken prövas. En miljöprövningsmyndighet skulle kunna göra utfallen mer likvärdiga och framförallt skulle det förhoppningsvis kunna förkorta processerna.

Den gröna omställningen är här och nu. Företag som vill investera och arbeta framåt har inte tid att vänta. Det är hög tid att även miljölagstiftningen hänger med.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.