Något LO kanske inte behövt göra om det inte var för klåfingriga politiker.
Att bli av med jobbet är inget man vill vara med om. Förutom att man förlorar en stadig inkomst och tvingas ut på en osäker arbetsmarknad, mister man också en del av sin identitet. Men det skulle inte vara så traumatiskt om det fanns ordentliga skyddsnät som tog emot när man klev ut genom dörrarna från det arbete man just slutat.
Om man exempelvis helt släppte anställningsskyddet och i stället fick ordentliga möjligheter till kompetensutveckling under anställningstiden, bra och personligt inriktade möjligheter till omställning efter att ha blivit uppsagt och dessutom bra ersättning under tiden man antingen söker jobb eller utbildar sig så skulle det ändå finnas trygghet. Det här vet parterna och det är därför frågan bäst löses av dem. I de förhandlingar som LO, PTK och arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv suttit i är det en helhet som legat på bordet. Förutom LAS har också möjligheten till omställning och a-kassan varit delar som diskuterats.
När politikerna blandar sig i så blir det bara fel. Ta exempelvis den utredning som tvingats fram av Januariavtalet. Den handlar bara om anställningsskyddet. Samtidigt vill de partier som är för ett försämrat anställningsskydd också försämra a-kassan. Vi vet dessutom hur allianspartierna såg på omställningsmöjligheterna senast de regerade landet. Då drogs det ner ordentligt på vuxenutbildningen och arbetsförmedlingen förvandlades från att hjälpa den arbetslösa att få nytt jobb till att kontrollera att de arbetssökande själv sökte jobb.
Nu lär inte fackförbunden gå med på ett helt avreglerat anställningsskydd oavsett hur bra skyddsnät det blir, vilket LO tydligt visat med sitt nej till slutbudet den partsammansatta förhandlingen.
Och utredningen som regeringen fått på sitt bord går åt helt fel håll. Det uttrycker samtliga fackliga centralorganisationer. Att utredningen först påtalar att saklig grund för uppsägning och avsked ska vara kvar, men sen inte ger de som blir uppsagda eller avskedade möjlighet att få tillbaka jobben på över 90 procent av landets arbetsplatser är inte rättssäkert. Tänk er själva om polisen stoppar er, ger er böter och tar ert körkort för någon trafikförseelse. Då vill ni ju ha möjlighet att få saken prövad om ni anser att polisen gjort fel. Om vi överför utredningens förslag till trafikbrottet så förstår ni hur korkat förslaget är. För tänk om ni nu blir av med körkortet, överklagar för att ni anser det felaktig och sen får rätt, då skulle ni ändå inte få tillbaka körkortet. Ni skulle få kompensation för boten och ett skadestånd, men ni tvingas ta nytt körkort med allt vad det innebär.
Nu får vi se vad som händer. Parterna har haft saken i egna händer under lång tid, och behövde en knuff i rätt riktning. Januariavtalets knuff var inte i rätt riktning då skrivningen bara innehåller förändringar i LAS och inte tar upp frågor om a-kassa och omställning. Och utredningen var inte bara en knuff utan en våldsam tackling helt i fel riktning och de få uppgifter som kommit ut från parternas förhandling peka på att utredningen skapat problem som inte gick att överbygga. Så blir det när politiker ska in och pilla i frågor de inte har tillräcklig kompetens för att lösa. Risken är nu att deras klåfingrighet leder till både regeringskris och en lång tid av oroligheter på arbetsmarknaden, då fackförbunden istället vill ha in förändringarna i sina kollektivavtal.