Laestadius: “Digitala möten kan ge starkare demokrati”

Det är dags att börja utvärdera vilka rester från pandemisamhället vi vill behålla.

Pandemin. Fler möten borde kunna fortsätta med digital närvaro.

Pandemin. Fler möten borde kunna fortsätta med digital närvaro.

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2021-07-16 06:10
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I veckan lyftes flera restriktioner. Kvadratmeterbegränsningen för till exempel butiker, gym och nöjesparker tas bort. Storleken på sittande sällskap höjs från 4 till 8 personer. Även passagerarbegränsningen för långväga kollektivtrafik tas bort. Nästa steg förväntas bli att samtliga restriktioner lättas, men när det kommer ske är ännu inte klart.

Samtidigt som Sverige går in i fas 4 av vaccineringen och fas 3 av lättade restriktioner bör var och en av oss börja fundera på året som gått. Det mesta har förstås varit jobbigt och ska absolut inte bli “det nya normala”. Men jag tror att den, om än forcerat påskyndade, digitaliseringen av möten faktiskt är något som är här för att stanna.

Tillsammans med hemarbetet har de digitala mötena varit den största omställningen i vardagen. Gymnasieskolor, universitet, arbetsplatser och demokratiska församlingar har runtom i Sverige lyckats bedriva verksamhet nästan som vanligt. Ungdomar har tagit studenten, kvartalsrapporter skrivits och beslut fattats trots pandemin.

Något som jag verkligen hoppas stannar är digitala fullmäktigen, nämndsammanträden och andra möten med politiskt förtroendevalda. Det skulle rentav kunna stärka vår demokrati, då digital närvaro skulle öppna dörren för fler att engagera sig politiskt.

En förtroendevald som sitter i kommunfullmäktige, en nämnd och kanske dessutom i det politiska partiets lokala styrelse, snittar antagligen på minst ett möte kvällstid i veckan. Kanske två kvällar. Sedan tillkommer en kväll för inläsning av handlingar och ett par gånger per termin förväntas man delta på konferenser eller kampanjaktiviteter även helgtid.

Svensk demokrati firar 100 år i år. Vi måste börja prata mer om hur vi sänker trösklarna för fler att engagera sig i demokratin och vårda den. För en ensamstående förälder, en ung student eller en glesbygdsbo hade möjligheten att få fortsätta delta på vissa sammanträden digitalt underlättat något enormt. Särskilt om alternativet är att avsäga sig platsen eller minska antalet uppdrag så tycker jag att digital närvaro är ett långt mycket bättre alternativ.

Demokratin är dynamisk. Det demokratiska utrymmet kan snabbt minskas om vi inte ständigt försvarar, moderniserar och vårdar det. Fortsätt tillåta digital närvaro för förtroendevalda i de demokratiska församlingarna. Så kan vi göra demokratin starkare och politiken mer tillåtande för vanliga människor, med vanliga vardagsliv, att engagera sig i. Pandemin har här visat vägen på något som faktiskt borde bli "det nya normala".

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.