Nu behöver personalen i äldreomsorgen få respekt

Larmet från insidan på Tingsbrogården i Bro om underbemanning och slitig vardag har nått Gotlands högsta beslutande församling.

Tingsbrogården, där personalen har fått nog. Marie Johansson, Ann Nilsson, Lena Widing, Jessica Johansson, Mathilda Bäckström. 
"Nu behöver personalen få respekt", hördes i fullmäktigedebatten om läget i äldreomsorgen.

Tingsbrogården, där personalen har fått nog. Marie Johansson, Ann Nilsson, Lena Widing, Jessica Johansson, Mathilda Bäckström. "Nu behöver personalen få respekt", hördes i fullmäktigedebatten om läget i äldreomsorgen.

Foto: Henrik Radhe

Ledare2024-12-18 07:59
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

En del allvarsord sades om den gotländska äldreomsorgen vid årets sista regionfullmäktigemöte.

Det krävdes drygt tre sidor papper för socialnämndens ordförande Håkan Ericsson (S) att redogöra för hur det är fatt i äldreomsorgen på ön just nu. 
Men svaret förvånade oppositionsrådet Eva Nypelius (C).

Det är nyhetsrapporteringen om de över 300 avvikelserapporterna, om incidenter där omvårdnaden brustit i Bro, som fått Eva Nypelius att ställa en rad frågor om äldreomsorgen

– Här behövs allt stöd man kan få, sade Nypelius till Håkan Ericsson. Tingsbrogården har haft en väldigt uppskattad verksamhet, sade hon. 

Hon vill veta vad som görs för att åtgärda situationen i Bro. Vad som görs för att förhindra liknande situationer på andra särskilda boenden på Gotland. 

Och så börjar Ericsson sitt svar med att ”understryka att brukarundersökningar och medarbetarundersökningar den senaste tiden visar att vi på Gotland har en bra och väl fungerande äldreomsorg. Jämfört med andra kommuner är vår äldreomsorg mycket kostnadseffektiv och håller god kvalitet”.

Ridå liksom. 

Eva Nypelius berömde visserligen det hon tyckte var en gedigen åtgärdsplan med riskanalys. Men Ericsson fick hennes förvåning för hänvisningen till medarbetarundersökningen. Den visar, tycker oppositionsrådet, snarare en oroande trend. Engagemanget, ledarskap och arbetsmiljö sjunker. 

– Socialförvaltningen tappar på alla index, sade hon med eftertryck och beskrev ett ras. Från minus tio till minus arton på frågan om medarbetarna skulle rekommendera sin arbetsplats till någon annan. 

Riktigt oroande tyckte hon, när det är viktigt att kunna bemanna fullt ut för att äldreomsorgen långsiktigt ska ha trivsamma arbetsplatser med engagerade medarbetare. 

– Man måste ju ta med vårdtyngden i bemanningen, sade Frans Brozén (L). Gör en vårdtyngdsmätning föreslog han och ville kort och gott se mer folk på golvet som tar hand om gamlingarna.

I nyhetsrapporteringen har det framkommit att personal sagt upp sig på grund av arbetsbelastning och dålig arbetsmiljö. 
Nu måste de tappade sugarna hittas. För allas skull. 

– Behålla är det nya rekrytera, sade Victoria Öjefors Quinn (V) i en tidigare debatt; om en regionövergripande kompetensförsörjningsstrategi för åren 2025-2028. Hennes medskick: Se till att den personal som finns kan påverka sin arbetssituation. Personalen måste känna att det går att påverka det dagliga arbetet. Så fick hon in en släng till moderaterna i regionstyret att de kanske skulle ta och prata med sin regering. Öjefors Quinn tyckte att dessa kunde ”skruva på sin alltmer främlingsfientliga inställning”. Det sade hon för att socialnämndens ordförande sagt om svårigheterna att rekrytera:

– Tyvärr är dörren stängd för invandrare att söka jobb.

Politiker och chefer behöver fråga sina anställda nu, om de inte gjort det: Vad behöver vi göra för att du ska vilja stanna? Vad skulle få dig att rekommendera din arbetsplats för någon som söker jobb? 

Nu är redan Håkan Ericsson grånad, men vilken socialnämnds-politiker som helst utan erfaren hårfärg riskerar att få det, om inte svaren på frågorna knådas ordentligt. För det behövs 150 -170 nya anställda om äldreomsorgen ska byggas ut, sade Ericsson i debatten om den gotländska kompetensförsörjningsstrategin.  

Filippa Maurin (V) lät allvarsam när hon gav Håkan Ericsson medhåll, men också varningsflaggade: 

– Vi har en omsorg som är kostnadseffektiv och håller god kvalitet. Men om trenden med nedåtgående siffror i den senaste medarbetarundersökningen inte tas på allvar är frågan hur länge det kommer att vara så. 

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.