à terigen hamnar en ansvarsfrÄga för regionens verksamheter mellan stolarna. Tidigare i somras var det frÄgan om förstÀrkningsbussar som inte blev löst pÄ ett smidigt sÀtt och nu Àr det frÄgan om de mÄltider som serveras inom regionens olika verksamheter.
Den 17 juli i somras blev 30 barn pÄ en av Visbys förskolor troligen matförgiftade. HÀndelsen anmÀldes till miljö och hÀlsa, vilka i sin tur undersökte vad som kunde ligga bakom att barnen blev dÄliga.
Den 19 juli följer tjÀnstepersoner pÄ Kontrollmyndigheten matens fÀrd frÄn tillagningsköket till förskolans kök och upptÀcker att maten som ska hÄlla kylskÄpstemperatur höll en temperatur av 19 grader vid framkomsten till förskolan.
UtifrÄn detta Àr det rÀtt enkelt att anta att förhÄllandet var nÄgot liknande den dagen dÄ barnen blev sjuka och att det finns rÀtt stora brister i hanteringen av den kylda maten under dess fÀrd frÄn tillagningsköket till förskolan.
Det anser ocksĂ„ miljö och byggnĂ€mnden som beslutar att förelĂ€gga tillagningsköket att âVidta Ă„tgĂ€rder för att sĂ€kerstĂ€lla att kylda livsmedel som ska levereras till förskolor fortfarande Ă€r kalla vid ankomst.â Med tillĂ€gget âOmedelbartâ.
Hittills finns det inget onormalt som jag reagerar pÄ. Misstag kan vi alla göra, Àven om just hanteringen av mat borde fungera utan misstag. Det bÀsta Àr att lÀra av misstagen och rÀtta till eventuella fel, vilket Àr precis vad förelÀggandet innebÀr.
Det Àr nu bollandet av ansvar tar sin början. Regionens mÄltidsavdelning, dÀr tillagningsköket ingÄr, svÀr sig fria frÄn ansvar. De hÀvdar med bestÀmdhet att maten höll rÀtt temperatur nÀr den lastades för transport och att det Àr sÄ lÄngt de har ansvar för maten. De menar att förelÀggandet i stÀllet borde skickas till transportören, och/eller förskolan vilka mÄltidsavdelningen inte har nÄgot ansvar för.
Det vi ser Àr en organisation för hanteringen av mÄltider dÀr ingen med insyn och möjlighet att pÄverka har ansvar för det viktiga, helheten. För oavsett var i en kedja det felar mÄste det finnas nÄgon huvudansvarig som kan gÄ in och rÀtta till det. Det vi ser hÀr Àr ett gÀng fria lÀnkar dÀr det borde vara en sammanhÄllen kedja.
Vi har ett tillagningskök med ansvar fram till det att transportbilen Àr lastad. En transportör som ansvarar för att transportera maten frÄn tillagningsköket till produktionsköket. Och ett produktionskök som tar emot maten frÄn transportören för att sedan vÀrma och utspisa maten.
Var eventuella fel begÄs kan bollas runt i evigheter om ingen vill ta pÄ sig ansvaret och dÀrmed rÀtta till problemet. Vilket det inte verkar finnas nÄgot intresse för i denna frÄga. Att 30 barn blivit dÄliga verkar inte göra frÄgan mer aktuell att lösa för de inblandade verksamheterna.
Men inte kan vĂ€l Region Gotland ha en organisation dĂ€r det saknas en ansvarig. Nej sĂ„ Ă€r det och ansvaret finns Ă€ven pĂ„ papper. I regionens policy âDen goda mĂ„ltidenâ kan vi lĂ€sa att âRegionstyrelsen Ă€r Ă€ven ansvarig livsmedelsföretagare, vilket innebĂ€r ansvar för att alla stadier i produktions- bearbetnings- och distributionskedjan av livsmedel följer EU:s livsmedelslag (EG) nr 178/2002 med förordningar.â
Som ni alla förstÄ kan regionstyrelsen inte ha koll pÄ all mat som serveras inom regionen. Det handlar ju om en enorm mÀngd mÄltider som dagligen serveras pÄ regionens förskolor, skolor, Àldreboenden, inom sjukvÄrden och sÀkert pÄ fler stÀllen jag just nu glömt bort.
Det regionstyrelsen dĂ€remot kan ha koll pĂ„ Ă€r att regionens verksamheter organiseras pĂ„ ett sĂ€tt som minskar riskerna för att fel begĂ„s och att de fel som begĂ„s utreds och Ă„tgĂ€rdas. Regionstyrelsen kan se till att det finns ansvariga för hela kedjan i verksamheten och att verksamheten Ă€r organiserad sĂ„ att fel kan rĂ€ttas till âOmedelbartâ.
Oavsett om det handlar om ersÀttningsbussar eller mÄltider som serveras inom regionens verksamheter. Och att ingen verkar vilja ta ansvar för att 30 förskolebarn troligen har blivit matförgiftade Àr ju direkt ansvarslöst.