Återigen hamnar en ansvarsfråga för regionens verksamheter mellan stolarna. Tidigare i somras var det frågan om förstärkningsbussar som inte blev löst på ett smidigt sätt och nu är det frågan om de måltider som serveras inom regionens olika verksamheter.
Den 17 juli i somras blev 30 barn på en av Visbys förskolor troligen matförgiftade. Händelsen anmäldes till miljö och hälsa, vilka i sin tur undersökte vad som kunde ligga bakom att barnen blev dåliga.
Den 19 juli följer tjänstepersoner på Kontrollmyndigheten matens färd från tillagningsköket till förskolans kök och upptäcker att maten som ska hålla kylskåpstemperatur höll en temperatur av 19 grader vid framkomsten till förskolan.
Utifrån detta är det rätt enkelt att anta att förhållandet var något liknande den dagen då barnen blev sjuka och att det finns rätt stora brister i hanteringen av den kylda maten under dess färd från tillagningsköket till förskolan.
Det anser också miljö och byggnämnden som beslutar att förelägga tillagningsköket att ”Vidta åtgärder för att säkerställa att kylda livsmedel som ska levereras till förskolor fortfarande är kalla vid ankomst.” Med tillägget ”Omedelbart”.
Hittills finns det inget onormalt som jag reagerar på. Misstag kan vi alla göra, även om just hanteringen av mat borde fungera utan misstag. Det bästa är att lära av misstagen och rätta till eventuella fel, vilket är precis vad föreläggandet innebär.
Det är nu bollandet av ansvar tar sin början. Regionens måltidsavdelning, där tillagningsköket ingår, svär sig fria från ansvar. De hävdar med bestämdhet att maten höll rätt temperatur när den lastades för transport och att det är så långt de har ansvar för maten. De menar att föreläggandet i stället borde skickas till transportören, och/eller förskolan vilka måltidsavdelningen inte har något ansvar för.
Det vi ser är en organisation för hanteringen av måltider där ingen med insyn och möjlighet att påverka har ansvar för det viktiga, helheten. För oavsett var i en kedja det felar måste det finnas någon huvudansvarig som kan gå in och rätta till det. Det vi ser här är ett gäng fria länkar där det borde vara en sammanhållen kedja.
Vi har ett tillagningskök med ansvar fram till det att transportbilen är lastad. En transportör som ansvarar för att transportera maten från tillagningsköket till produktionsköket. Och ett produktionskök som tar emot maten från transportören för att sedan värma och utspisa maten.
Var eventuella fel begås kan bollas runt i evigheter om ingen vill ta på sig ansvaret och därmed rätta till problemet. Vilket det inte verkar finnas något intresse för i denna fråga. Att 30 barn blivit dåliga verkar inte göra frågan mer aktuell att lösa för de inblandade verksamheterna.
Men inte kan väl Region Gotland ha en organisation där det saknas en ansvarig. Nej så är det och ansvaret finns även på papper. I regionens policy ”Den goda måltiden” kan vi läsa att ”Regionstyrelsen är även ansvarig livsmedelsföretagare, vilket innebär ansvar för att alla stadier i produktions- bearbetnings- och distributionskedjan av livsmedel följer EU:s livsmedelslag (EG) nr 178/2002 med förordningar.”
Som ni alla förstå kan regionstyrelsen inte ha koll på all mat som serveras inom regionen. Det handlar ju om en enorm mängd måltider som dagligen serveras på regionens förskolor, skolor, äldreboenden, inom sjukvården och säkert på fler ställen jag just nu glömt bort.
Det regionstyrelsen däremot kan ha koll på är att regionens verksamheter organiseras på ett sätt som minskar riskerna för att fel begås och att de fel som begås utreds och åtgärdas. Regionstyrelsen kan se till att det finns ansvariga för hela kedjan i verksamheten och att verksamheten är organiserad så att fel kan rättas till ”Omedelbart”.
Oavsett om det handlar om ersättningsbussar eller måltider som serveras inom regionens verksamheter. Och att ingen verkar vilja ta ansvar för att 30 förskolebarn troligen har blivit matförgiftade är ju direkt ansvarslöst.