På ena sidan arbetsgivarna som menar att det i dag är jättejättesvårt att säga upp anställda, på den andra sidan vissa inom fack och politik som tar i med överord om arbetsgivarnas syften.
Den redan till vissa delar kända Las-utredningen presenterades i går och ledde till olika reaktioner. Mest negativa.
Bland annat arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, tidigare ordförande för TCO, gick ut i media och sågade utredningen innan hon ens tagit emot den formellt. Hon konstaterade att direktivet att maktbalansen mellan parterna ska bibehållas inte är uppfyllt i utredningen.
Det var dock märkligt att döma ut resultatet så offentligt innan det ens presenterats. Kanske ska det ses som en signal för hur Socialdemokraterna tänker hantera frågan.
Alla de brister som förespråkarna lagt fram som argument för att anställningstryggheten måste luckras upp är mer bevis på att man inte kan lagen, eller inte orkar orka följa den.
I går i en debattartikel anförde Anders W Jonsson och Martin Ådahl (C), att en moderniserad arbetsrätt är nödvändig eftersom: "De byråkratiska reglerna är en falsk trygghet eftersom de skapar en situation där många hindras från att få fasta anställningar på grund av regelverket. Många tvingas i stället hoppa runt mellan vikariat, projektanställningar och visstidsanställningar för att överhuvudtaget bli anställda".
Att det är så beror ju på att många arbetsgivare medvetet missbrukar lagen för att stänga anställda ute. Knappast ett argument för att göra det ännu sämre för de personer som i dag drabbas av att ens vikariat magiskt måste avslutas precis på dagen innan man omfattas av turordningsreglerna.
Det gör mig orolig att man inte har bättre argument. Det finns all anledning att se över de lagar som stiftades i en helt annan tid, men ska man ändra på något så ska det ju göras för att det finns ett problem.
Att laga det som inte är trasigt är sällan konstruktivt.
Själva förslagen då. Man kan sammanfatta dem som 4 försämringar mot 2 för bättringar sett från anställdas perspektiv.
Tidigare har mindre företag haft rätt att undanta två personer vid uppsägningar, nu ökas det till fem anställda och gäller alla företag, oavsett storlek.
Blir man uppsagd i dag för att ens arbetsuppgifter försvinner har man rätt att få en chans att genom kompetensutbildning ställa om till andra arbetsuppgifter på arbetsplatsen, det nya förslaget säger att man ska kunna omplaceras direkt, utan utbildning.
Det ska inte heller längre vara möjligt att tvista om en uppsägning på företag med högst 15 anställda.
Det positiva är arbetsgivaren får krav på sig att hålla sin personal uppdaterad med den kompetens som behövs för arbetet. Samt att nio månader ska gälla för att bli kvalificerad till förtur i stället för tolv.
Med tanke på att utgångsläget var slopade turordningsregler på bred front är förslaget inte så alarmerade. Men en tydlig maktförskjutning till arbetsgivarens fördel. Nu ligger bollen hos parterna att komma överens om ett bättre förslag.