Utanför Piteå byggs en ny stor vindkraftpark, med vindkraftverk som, inklusive vingarna, blir omkring 200 meter höga. Höga och stora vindkraftverk kan producera mer energi än äldre och mindre verk, men de kräver också mer omfattande anläggningsarbeten. Då blir cement en bokstavligen fundamental insatsvara. Till fundamentet för ett enda av dessa jättelika vindkraftverk gjuts 550 kubikmeter betong.
Jag vet inte hur mycket betong som kommer att krävas för att anlägga de 70 vindkraftverk som Vattenfall börjat planera på Gotland, som GA skrev om i torsdags. Det beror bland annat på markförhållandena och eventuell tillgång till berggrund. Men verken som planeras är ÄNNU större än de som byggs utanför Piteå, uppåt 250 meter höga, och kan kräva ännu mer omfattande fundament.
Det krävs också stora mängder stål och armering till verk och fundament. Det behöver anläggas vägar till varje vindkraftverk och kraftledningar och transformatorer med mera för att ansluta dem till elnätet. Och i Gotlands fall kräver utbyggnad av vindkraft på ön nya elkablar till fastlandet.
Även förnyelsebar energi kan uppenbarligen vara mycket resurskrävande.
När man ska riva kärnkraftverken Ringhals 1 och Ringhals 2 räknar man bland annat med 300 000 ton betong i rivningsmassorna, enligt Vattenfall. Det är mycket betong.
Men om vi antar samma betongåtgång för de nu planerade vindkraftverken som för de mindre vindkraftverken utanför Piteå så blir det 550 kubikmeter betong gånger 70 vindkraftverk, totalt 38 500 kubikmeter. En kubikmeter betong väger ungefär 2,35 ton. Det blir drygt 90 000 ton. Knappt en tredjedel jämfört med Ringhals 1 och 2.
Ringhals 1 och 2 producerade under det sista året som båda verken var i drift 11,8 miljoner MWh, vilket (om jag räknar rätt, rätta mig gärna) är mer än fem gånger mer än vad Vattenfall räknar med för den nya vindkraftparken.
Så åtminstone vad avser cementåtgång beträffar tycks kärnkraften kräva mindre resurser än vindkraften.
250 meter höga vindkraftverk påverkar också landskapsbilden mycket. Översta våningen i Eiffeltornet ligger på 276 meters höjd. Jag föreställer mig att det är många som kommer att ha synpunkter på det, speciellt de som inte kan förvänta sig några arrendeintäkter. Och man behöver bara uppsöka en vindkraftpark för att upptäcka att vindkraftverk inte är enbart visuellt störande.
Eventuellt folkligt motstånd, krav på tredje elkabel och örnar till trots, så misstänker jag ändå att försvaret kan bli det mest svårforcerade hindret för Vattenfalls planer.
Omfattande planer för vindkraftverk på Lojsta hed fanns det redan för över tio år sedan. Vindkompaniet planerade för 123 nya verk, och det var verk som inte var lika höga som de Vattenfall nu jobbar för. Men i april 2010 sade Försvarsmakten nej till allihop, då de ansågs vara i konflikt med militära intressen.
Projekten är olika, och det har gått ett drygt decennium, så bedömningen kan naturligtvis bli annorlunda den här gången. Prognosen tycks ju inte lysande, på basen av tillgänglig information. Men om Vattenfall ändå är berett att lägga energi på projektet, så har företaget kanske anledning att tro att det blir annorlunda den här gången.
För övrigt: Om du undrar över vad skillnaden är på cement och betong så är cement en av beståndsdelarna (cirka 14 procent) i betong, som även innehåller sand och grus.