Sju av tio chefer har upplevt att föräldrar kontaktat dem om jobb eller praktikplatser åt sina barn enligt en tidigare undersökning publicerad av tidningen Chef.
Föräldrar som söker jobb åt sina barn låter som ett avsnitt av tv-serien Ung och bortskämd men är tyvärr en verklighet som många chefer möter. Chefer TV4-nyheterna (24/10) har pratat med upplever framförallt en förändring efter pandemin. Föräldrar söker jobb åt sina barn, för sina barns talan och vill gärna vara med på anställningsintervjun.
Vad i vårt samhälle är det som gör både att föräldrar känner att de måste hovra över sina barn långt in i vuxenlivet och att barn låter sina föräldrar vara så delaktiga?
Att föräldrar vill sina barns bästa är en självklarhet i de allra flesta fall. Men när man som förälder gör så och som barn låter sina föräldrar sköta en så viktig del av vuxenlivet är en gräns för länge sedan passerad. Att pandemin haft stor påverkan på många barn och unga även under lång tid efteråt kan vara en förklaring men inte en ursäkt.
Folkhälsomyndighetens egna undersökningar av hur barn och unga påverkades av covid-19-pandemin visar på att utvecklingen följde de trender som sågs redan före pandemin. Men tidigare utmaningar och svårigheter blev mer påtagliga. En större andel barn med funktionsnedsättning samt 15-åriga tjejer upplevde en negativ påverkan på sina skolprestationer, relationer, levnadsvanor och sin hälsa jämfört med andra barn. Det är kanske alltså inte så konstigt att chefer upplever en förändring i hur eller vem som söker jobb efter pandemin men det kan fortfarande bara förklara och ursäkta ett fåtal, inte alla.
Även om pandemin självklart har haft påverkan på en generation unga så behöver även dagens barn få bli vuxna och hantera allt det som ingår i vuxenlivet. Allt annat är ett fatalt misslyckande av föräldrarna. I vuxenlivet ingår det mycket frihet under ansvar och därtill förväntas man på ganska långtgående sätt ta ansvar för sitt liv och sin inkomst.
Dagens ungdomar är förvisso präglade av pandemin och ska navigera i en skakig omvärld med en bostadsmarknad som är svår att ta sig in på som ung och en hårt pressad ekonomi. Men även i en orolig omvärld med faktorer man själv inte kan påverka måste unga få bli vuxna fullt ut på egen hand. Även barn som till stor del har socialiserat mer bakom skärmar än föregående generationer måste få tillåtas att pröva sina vingar och både lyckas och misslyckas på egen hand.
Att föräldrar söker jobb åt sina barn och vill följa med på anställningsintervjuer är absurt och långt över gränsen för hur mycket stöd föräldrar bör ge åt sina barn. Det är ingen fråga som kommer att lösas med politiska resurser eller en förändring av kursplanen för Hem- och konsumentkunskap för landets högskoleelever. I grunden handlar det om att även dagens föräldrar måste våga låta sina barn försöka och misslyckas. I ett längre perspektiv handlar det om att bygga ett samhälle där även unga ges chansen att testa sina vingar. En omvärld där bostäderna är dyra och jobben få ger också mindre utrymme att våga försöka för att kanske lyckas.
Men varje generation unga äntrar vuxenvärlden med sina egna utmaningar. Det är dags att sluta curla och låta ungarna lämna boet med kunskap och erfarenheter som de tar sig an på eget vis.