Det har dött över 1 000 svenskar (1 203 när jag kollade i går) och cirka 12 000 har konstaterats sjuka i covid-19. Men det slår inte an lika mycket hos oss som när någon vi känner drabbas. Det är mänskligt och naturligt.
Adam Alsing var sinnebilden för begreppet folkkär och med en så positiv och smittande glad utstrålning att hans plötsliga död blir så svår att ta in. För oss i medelåldern har han "alltid funnits", lite som vår tids Arne Weise.
Det slog hårt hos många och insikten som vi alla haft intellektuellt: alla drabbas, nådde nu även in i vårt känslomässiga jag. Alla drabbas.
Kanske blev det också en sån chock eftersom bilden också har satts att det framför allt är gamla och människor med olika andra sjukdomar i grunden som dör, för alla andra är det som en influensa och ibland inte ens det.
Insikten att vi inte kan släppa på restriktionerna är viktig, samtidigt som vi inte ska drabbas av panik. En svår balansgång när man vet att hur försiktig man än är kan man drabbas och att det är lite av ett lotteri hur man klarar en eventuell smitta.
Det är så svårt att bryta invanda mönster, som att inte ställa sig direkt bakom personen före i kön i butiken. Komma ihåg att tvätta händerna så fort man varit i en annan miljö, att inte peta sig i ansiktet, inte spontant krama om en vän man möter på gatan.
Omtumlande händelser och starka känslor hjälper oss att komma ihåg att hålla avstånd och inte släppa på uppmärksamheten.
* * *
Jenny Persson skriver i dag en replik här under där hon kommenterar min och många andras reaktioner på hennes krönika om bönder och utländsk arbetskraft.
Hon berättar om arbetsgivare som utnyttjar utländsk arbetskraft och googlar man efter såna exempel så hittar man dem så klart. Liksom man gör om man söker på samma sak inom andra områden, inte minst byggbranschen.
Det är inte det jag eller nån annan, vad jag sett, haft några invändningar emot. Ingen har påstått att dessa exempel inte finns. Kritiken handlade om hennes beskrivning av lantbrukare som att de "vanligen brukar gapa allra högst så fort de ser en anledning till lite medömkan".
Hennes reaktion och kommentar skrevs också ursprungligen utifrån en artikel på Helagotland.se om gotländska bär- och grönsaksodlare, det var dem hon "aldrig i livet" skulle tycka synd om och det är exempel på vilka av dessa som utnyttjar anställda som efterlystes.
Inte vad man hittar när man aktivt söker efter dåliga exempel i världen.
Det är som att alla motargument bara kan viftas bort medan den egna åsikten är sanningen. Som när Jenny Persson avfärdar svenska lantbrukares problem att hitta inhemsk arbetskraft.
Det är inte sant påstår Jenny Persson, eftersom Arbetsförmedlingen har så hårda regler för arbetslösa att söka jobb. Använder man Google till mer än att leta exempel som bekräftar den egna tesen, kan man också hitta berättelser från företagare som berättar hur svårt det är att hitta folk och att det inte bara är att ta in vem som helst.
Det kan man välja att tro på eller så kan man välja att påstå att man själv vet bäst.