I onsdags hölls ett mycket välbesökt möte i Fårösund angående Folkhögskolan och dess framtid i samället. Mötets rubrik var ”Hur kan vi ändra på beslut som tagits på felaktiga grunder?”. Mötet leddes med pondus av den före detta socialministern och Folkpartiledaren (numera Liberalerna) Bengt Westerberg. Han redde på ett tydligt sätt ut att det finns en hel del i beslutet att spara 3,5 miljoner kronor på Folkhögskolan som kan ifrågasättas. Han visade att påstående som förts fram, att Folkhögskolan tidigare inte tvingats till några besparingar, är helt fel. Något som också stämmer med det som Gotlands Folkblad tidigare rapporterat. Enligt Westerbergs egen undersökning har Folkhögskolan sen 2016 haft årliga besparingar på omkring en miljon kronor. Men det är inte den enda delen av beslutet som kan ifrågasättas. Även den landsbygdssäkring som ska föregå alla politiska beslut saknades när beslutet togs. Jag tror att om en sådan undersökning gjorts, på ett seriöst sätt och i god tid innan beslutet skulle tas, hade det möjligen blivit ett annat beslut. Då hade frågan inte bara rört en fördelning av ett besparingsbeting, utan blivit en tillväxtfråga och en fråga om Fårösunds utveckling. En utveckling som nu riskerar att få sig en ordentlig törn.
Folkhögskolor präglas av den inriktning som skolan har och inriktningen syns tydligast genom kursutbudet. När musiklinjen Ella pop och rock startades blev hela folkhögskolan i Fårösund regnbågsfärgad. Ella har satt en tydlig mångfaldsstämpel på skolan, vilket även lockat elever till andra utbildningar än just Ella. Detta beskrevs på ett mycket bra sätt under onsdagens möte, av en elev från skrivarlinjen. Hela folkhögskolan i Fårösund präglas av mångfald och respekt för människors olikheter. Mycket tack vare en så pass hårt nischad utbildning som Ella pop och rock vilken enbart riktar sig till kvinnor och hbtq-personer.
När nu skolans själ riskerar att försvinna kan det bli svårt att rekrytera elever till de utbildningar som blir kvar. Utbildningar som då också riskerar att läggas ner. Man kan knappast se att de borgerliga ledamöterna i Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden tagit sitt ansvar som Folkhögskolestyrelse i och med beslutet.
Problemet är att nämnden knappast kommer att fördela om den besparing på fem miljoner kronor som en majoritet av fullmäktige bestående av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna röstade igenom. Här krävs ett nytt beslut av Regionfullmäktige för att rädda Folkhögskolans framtid i Fårösund.
Men ett nytt beslut borde inte vara omöjligt. Sen budgeten beslutades i juni har staten redan skjutit till omkring 90 miljoner kronor till regionen. Nu valde den borgerliga minoriteten med Sverigedemokraternas stöd att lägga de 90 miljonerna i kudden för framtida behov. Men nu ser det ut som om regionen får ytterligare tillskott under 2020. Överbudscirkusen i riksdagen, gällande nya resurser till välfärden, kommer ge Gotland mellan 30 och 45 miljoner mer under 2020, pengar som mycket väl kan öronmärkas till exempelvis folkhögskolan. Frågan är om den styrande borgerliga minoriteten tänker använda dem på ett klokt sätt eller fortsätta att fylla den redan sprängfyllda kudden.
Här nedanför ser ni ett bra svar på en hel del av de frågor som många haft angående elnätsavgiften. Jag kan ändå tycka att elnätspriset är för högt när det är 75 procent av hela min elräkning. Men som sagt, bra och informativt svar från Gotlands Elnät AB:s VD, Kalle Blomberg. Jag rekommenderar er att läsa det.