Affärsmässighet men också samhällsansvar

Kommunerna får inte gynna sina egna bostadsbolag som ska agera affärsmässigt samtidigt som de har kvar sitt samhällsansvar.

Kommunerna får inte gynna sina egna bostadsbolag som ska agera affärsmässigt samtidigt som de har kvar sitt samhällsansvar.

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Ledare2019-10-29 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag har skrivit det förr och jag skriver det igen. När ens högsta prioritering är att ställa sina meningsmotståndare i dålig dager finns uppenbar risk för logiska kullerbyttor.

När Gotlandshem nu lägger sina planer på is i Slite är vi många som blir frustrerade.

Att behovet av hyresrätter på landsbygden återigen får stryka på foten är minst sagt problematiskt. Och som vanligt finns så många obesvarade frågor hängande i luften.

Varför går de ekonomiska prognoserna inte ihop i just Slite? Antagligen ska man förstå detta eftersom det inte förklaras i nyhetsrapporteringen.

Det som flera tar upp som en orsak, är den så kallade allbolagen, som trädde i kraft 2011 och att den på något sätt skulle lägga hinder i vägen för just byggplanerna i Slite.

Vad säger då denna lag och varför infördes den?

För det första var det inte Alliansen som drev på för lagen vilket påstods på Gotlands Folkblad häromdagen.

Det var efter att Fastighetsägarna Sverige genom sin europeiska organisation anmälde Sveriges kommuner till EU-kommissionen för att lämna otillåtet stöd till sina bostadsföretag. Fastighetsägarna menade att det påstådda stödet strider mot EU:s statsstödsregler och snedvrider konkurrensen.

När Sveriges riksdag beslutade om den nya allbolagen 2010 drog Fastighetsägarna tillbaka sin anmälan. Enligt den nya lagen ska allmännyttan drivas enligt affärsmässiga principer och åläggas marknadsmässiga avkastningskrav. 

Affärsmässiga principer innebär dels att bolagen av sina ägare inte ska ges några särskilda fördelar som gynnar dem ekonomiskt i förhållande till privata konkurrenter, dels att bolaget alltid ska utgå från vad som är långsiktigt bäst för bolaget.

Det är samma lag som hindrar kommunerna att till exempel sälja tomtmark till de egna bolagen till lägre priser än privata bolag.

Det kan man tycka vad man vill om.

Och om det är så att man tycker att lagen är åt helsike och man sitter på regeringsmakten så kan man ju jobba för få den utbytt av en bättre lag som inte strider mot EU-rätten? I alla fall om man vill ha nån trovärdighet när man rasar menar jag.

Sen är det intressant hur man tolkar lagen och jag ingen som helst anledning att tro något annat än att Gotlandshems experter är de som kan detta bäst. Men lagen säger också att allmännyttan ska: "främja bostadsförsörjningen i ägarkommunen och erbjuda hyresgästerna möjlighet till boendeinflytande och inflytande i bolaget. I det allmännyttiga syftet ingår ett samhällsansvar". 

Och det går ju bevisligen att bygga enligt lagen i Visby så varför ser man så stor risk i Slite? Är det att ingen vill ha lägenheterna? Att de som vill ha lägenheterna inte ska ha råd?  

Jag bollar upp frågan tillsammans med den ännu obesvarade uppmaningen att bygga mer på landsbygden inom pendlingsavstånd till Visby. Vore väldigt vällovligt om nån insatt kunde förklara för oss andra varför det är som det är.