Äldreomsorgen behöver göras om i grunden

Man kan med visst fog tala om ett paradigmskifte inom äldreomsorgen mellan de allra äldsta i dag och alla de som är på väg in den tid då det blir aktuellt med särskilt boende eller hemtjänst.

Särskilda boenden är i dag också egna hem men samtidigt är det ett boende för svårt sjuka och gamla i livets allra sista slutskede med stort behov av vård och omsorg.

Särskilda boenden är i dag också egna hem men samtidigt är det ett boende för svårt sjuka och gamla i livets allra sista slutskede med stort behov av vård och omsorg.

Foto: Fredrik Sandberg TT

Ledare2022-09-24 07:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

De allra äldsta i dag är vana att "vara tacksamma" och vill inte gärna vara till besvär även om det självklart finns undantag även här. De som inom kort själva står på tur är också de som ingår i dagens anhöriggrupperna kring äldreboenden och hemtjänst. Går man ett litet steg ytterligare bakåt, till min generation, har vi kommande en grupp "brukare" med ett helt annat synsätt på egna rättigheter och samhällets skyldigheter. 

Vi är vana att ställa krav och vi har örnkoll på våra rättigheter. 

Det kommer dock att finnas ganska många färre där för att ta hand om oss när vi blir gamla, jämfört med hur många vi är. 

Det är dessa faktorer som är utmaningarna för vår äldreomsorg, inte om vi ska skötas om av privat eller offentligt anställd personal. 

Häromdagen kom SNS, Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, med en rapport om framtidens äldreomsorg. 

Rapporten resonerar kring vilka värden som ska vara utgångspunkten i svensk äldreomsorg där bibehållet oberoende, självständighet och kontroll över sitt dagliga liv är sånt som värderas högt. 

Det är svårt att kombinera dessa saker med hur dagens äldreomsorg är organiserad. Hemtjänsten kan ställa begränsade krav på den fysiska arbetsmiljön när det handlar om någons hem. Inrökt eller stökigt och trångt, de behöver göra sitt jobb ändå om hemtjänst är beviljad.

Särskilda boenden är i dag också egna hem men samtidigt är det ett boende för svårt sjuka och gamla i livets allra sista slutskede med stort behov av vård och omsorg. Att vi behöver prata om helt nya sorters boenden eller annan organisering av äldreomsorgen mer än om driftsform utifrån dagens system, blir väldigt tydligt.

En ny sorts boende mellan att bo hemma med hemtjänst och särskilt boende diskuteras. Liksom olika finansieringsmodeller som en äldreomsorgspeng som den gamla använder hur den vill utifrån sina personliga behov och önskemål. 

På tal om dagens debatt så känner jag ett behov av att än en gång påpeka att bilden i debatten av att "klagomålen strömmar in" gällande Attendos boenden, helt enkelt inte stämmer.

Under 2021 hade Iliansgården totalt fem klagomål från anhöriga, samtliga inkomna innan Attendo tog över den 1 oktober, sedan dess har 10 klagomål inkommit som till stor del liknar klagomålen som kom in medan regionen ännu drev boendet.

Det gäller mest att man är missnöjd med information och rutiner, men här finns också konkreta brister som dålig hygienhantering.

Attendos övriga boenden har sedan februari till mitten av augusti i år fått 3 klagomål för Terra Nova och 1 vardera för Hemse äldreboende och Regementsgatan. Regionens boenden har också de flesta endast ett klagomål vardera under perioden.

Gotländsk äldreomsorg är så mycket bättre än sitt rykte och det behöver påminnas om.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.