Intervju
Kristdemokraternas förstanamn till EU är Alice Teodorescu Måwe. Hon vill se ett smalt men starkt EU.
Många pratar om det stundande EP-valet som ett ödesval. Håller du med?
– Så länge jag kan minnas har EP-valet beskrivits som ett ödesval, sannolikt för att det varit svårare att mobilisera väljare till valurnorna i dessa val i jämförelse med till riksdagsvalen. Men det här gången stämmer det. Vi befinner oss i det allvarligare säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget med krig i Europa, med antisemitism som når nivåer som vi inte sett sedan Förintelsen, med stater som Ryssland, Kina och Iran som utmanar rådande världsordning. Hur vi hanterar de stora frågorna som just nu plågar oss kommer inte bara att definiera framtiden för våra barn utan också EU som fredsprojekt.
När du först slog igenom som opinionsbildare drev du frågor som handlade om jämställdhet – är det något du kommer fortsätta med i EP?
– För mig handlar jämställdhet om lika möjligheter och rättigheter och inte om kvotering och särlösningar. I grunden är det en fråga om rättvisa och meritokrati, om respekt för människors olika livsval. Jag kommer att sträva efter mindre av att det sistnämnda och för mer av det första.
Vilka andra frågor avser du att driva extra mycket om du kommer in?
– Jag kommer att fokusera på frågor som utgör EU:s kärnuppdrag inom ramen för fred, frihet och frihandel. Det här valet handlar om gränser och frihet. Det handlar om gränser mot islamism, antisemitism och värderingar som inte hör hemma i Europa – även om de inte är explicit olagliga. Jag kommer att fokusera på säkerhets-, utrikes-, och försvarsfrågor men gärna också på migrationsfrågan som fortsatt kommer att vara av betydelse för EU under lång tid framöver.
– Dessutom tror jag, för att värna EU:s legitimitet, att unionen bättre behöver förhålla sig till subsidiaritetsprincipen och fokusera enbart på det som bara EU kan göra. Politik handlar nämligen inte bara om vad som ska göras, utan minst lika mycket om vad politiken inte ska göra.
Både KD och M är medlemmar i EPP. Varför ska man rösta på KD och inte på M?
– Det stämmer att vi sitter i samma grupp och att vi ofta röstar lika. Men det finns skillnader, exempelvis röstade vi inte för LULUCF och M har haft närmare att överge sin budgetdisciplin än Kristdemokraterna har haft. Vi har en striktare linje i att hålla i skattebetalarnas pengar.
– En röst på Kristdemokraterna är vidare en röst på ett parti som förstår att politik utan värderingar lätt blir teknokratisk och fyrkantig och att vår tid, som inrymmer stora värderingsstrider, också kräver en röst som står upp för de judisk-kristna värderingarna som håller ihop den europeiska gemenskapen och kulturen. En röst på mig personligen är en röst på en analytisk och rakryggad person som inte räds de svåra eller stora frågorna, som kommer att dominera mandatperioden. I 15 års tid har jag visat läsarna att jag är en person som är grundad i värderingar och som har förmåga att både skapa och leda opinion. Jag hoppas och tror att väljarna efterfrågar politiker som drivs av visioner och som inte duckar av strategiska skäl.