All dokumentation talar emot S-versionen

Kostnaden för färdtjänst är hög på Gotland därav blir egenavgiften också högre när man jämför med andra regioner.

Kostnaden för färdtjänst är hög på Gotland därav blir egenavgiften också högre när man jämför med andra regioner.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Ledare2019-11-20 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Trots att Tommy Gardell vidhåller att han inte varit med och beslutat om ändrad egenavgift i färdtjänsten talar all dokumentation emot hans argumentation.

Såväl de handlingar som utgjorde underlag till beslutssammanträdet som det protokoll som sammanställt besluten är omfattande och tydliga kring vad som behandlats och beslutats.

Det är således inte jag som "insinuerar" att protokollet skulle vara manipulerat utan Tommy Gardell.

Om det varit så självklart att Socialdemokraterna aldrig skulle ha gått med på den förändring av andelen för egenavgiften som beskrivs i protokollet, skulle det rimligtvis ha noterats av en av övriga två socialdemokrater i nämnden som var den som justerade protokollet.

Regionstyrelsen kan inte ändra i eller ha synpunkter på protokollet efter tekniska nämndens sammanträde. 

Allt det som Tommy Gardell räknar upp berör många uppgifter som i vart fall jag aldrig ifrågasatt. Min ledare i gårdagens tidning skrevs innan debatten om färdtjänsten inleddes. Jag har därmed inga synpunkter på att ärendet återremitterades. 

Det verkar ju onekligen tydligt att samråd och dialog med berörda parter inte har fungerat. 

Det jag har svårt att acceptera är att politiker i våra beslutande nämnder inte står för sina beslut eller misstag. Att en erfaren politiker som Tommy Gardell inte skulle ha förstått vilket beslut som fattades är helt enkelt inte trovärdigt.

Till saken hör att varken Miljöpartiet eller Vänsterpartiet anslutit sig till Tommy Gardells påstående om att egenavgifterna inte skulle ha varit på bordet.

Läs gärna Karl-Johan Boberg kommentar här under också. Jag bad honom kommentera Tommy Gardells uppgifter så får ni som läser båda sidors syn på saken.

Alla kan göra misstag och som ledamot i en nämnd kan man omöjligt ha egen sakkunskap om alla frågor man diskuterar. Man får helt enkelt lita på att tjänstemän och andra i nämnden har koll på vissa saker, medan man själv kan mer än andra i någon annan fråga.

Har man dessutom en veteran som Tommy Gardell i partigruppen så är det sannolikt lätt man lutar sig på hans kompetens.

Jag tror inte det är ovanligt att de som är valda att justera ett protokoll inte gör egna anteckningar att dubbelkolla med utan litar på protokollföraren och bara signerar protokollet i fråga.

Problemet uppstår när man försöker skyla över de egna misstagen med ursäkter och genom att skylla på någon annan.