Det var nog ännu färre som trodde att det lilla elaka viruset skulle komma hit till vårt kalla land i norr. Men då risken ändå fanns har myndigheter och andra delar av den offentliga delen av samhället jobbat med och tagit fram krisplaner. Något som nu räddar oss från en ännu värre utveckling av coronapandemin. Men det finns andra delar av samhällsstrukturen som måste förändras.
En av delarna där vi inte sköter oss under normala förhållanden är det som fått namnet sjuknärvaro. Den kultur som byggts upp i arbetslivet och som gör det mer vanligt med sjuknärvaro än med sjukfrånvaro. Till viss del beror detta på karensavdraget, som ersatt karensdagen. Ingen vill förlora över 1 000 kronor om man bara är lite snuvig.
Det krav som Kommunal för fram, angående slopat karensavdrag inom omsorgen, är ingen nyhet. Det har funnits länge och dyker upp som en "bra tanke" när den årliga influensaperioden dragit i gång. Speciellt under tider då vinterkräksjukan sprids. Hittills har varken arbetsgivare eller riksdag tagit till sig problemet, än mindre löst det.
Även om covid-19 är extra lömskt, vilket inte minst syns genom alla nya dödsfall som dagligen redovisas, är dödfall genom de vanliga influensasmittorna relativt vanliga. Under influensasäsongerna 2015-2019 dog mellan 255 (2015) och 1012 (2018) av influensa enligt Folkhälsomyndigheten. Och då har man från sjukvårdens sida ändå haft kraftiga och effektiva vaccinationskampanjer.
Men det finns även andra bakomliggande orsaker till sjuknärvaro. Exempelvis hårt slimmade organisationer. Det är inte bara karensavdraget som gör att omsorgspersonalen går till jobbet med lindrig influensa. Tuffa sparkrav drabbar såväl kommunala som privata aktörer och det tillsammans med ett allmänt problem att få tag på vikarier gör att sjuka inte ersätts i tillräcklig omfattning. Man kan fundera på hur många av dem som avlider under normala influensaperioder som hade kunnat räddas om personalen haft råd och känt att det var tillåtet att stanna hemma.
Nu är sjuknärvaron inget unikt för omsorgen. Ta en titt på din egen arbetsplats. Har du själv en vikarie som gör ditt jobb när du är sjuk? Hur ser din chef och dina arbetskamrater på din frånvaro? Jag tror att de flesta arbetsplatserna i dag har för slimmade organisationer, där ordinarie personal har fullt upp och lite till med sina egna arbetsuppgifter. Något som innebär att du antingen själv får jobba igen eller att dina kollegor blir överhopade med jobb för att dina uppgifter måste göras när du inte är på jobbet. Något som blir jobbigt för både chef och kollegor som då gärna ser dig på jobbet trots att du borde ha varit hemma. Att det sen är du som smittat ner hela arbetsplatsen med influensan, något som inte heller är helt problemfritt, är det ingen som reflekterar över efteråt.
Jag hoppas att den kris vi nu går igenom förändrar allas vårt sätt att se på sjuknärvaro. Så vi i lugn och ro kan stanna hemma och se till att vi blir friska innan vi återgår till jobbet. Det tjänar vi nog alla på i längden.