Vi är alla förlorare på Tidöpartiernas budget

Oavsett hur mycket du får i skattesänkning drabbas du av Tidöpartiernas budget när de stora samhällsproblemen sätts på undantag.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) vid en annan budgetöverlämning än den som ledaren i dag behandlar.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) vid en annan budgetöverlämning än den som ledaren i dag behandlar.

Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Ledare2024-09-24 06:03
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I riksmedia kan vi läsa om vilka grupper som är vinnare eller förlorare på Tidöpartiernas budget. Men ingen av mediekanalerna ger en rättvis bild av hur budgeten saknar lösningar på de stora samhällsproblemen.

Att rika män är den grupp som vinner mest ekonomiskt på höstbudgeten är tydligt. Lika tydligt är det att pensionärer med låga inkomster är de stora förlorarna. 

Men inte ens rika män kommer undan de stora samhällsproblem som riskerar att bli värre i och med de prioriteringar som Tidöpartierna gjort.

Arbetet med att minska vårt klimatavtryck har prioriterats ner av Tidöpartierna. Nu riskera vi att inte ens nå de krav som både riksdag och EU satt upp. Något som gör oss alla till förlorare, men som först och främst innebär att vi lämnar över en tuff framtid till kommande generationer.

Gängkriminaliteten i landet breder ut sig. Mer resurser till polis, domstolar och kriminalvård ger effekt. Men att prioritera åtgärder först när brotten begåtts är som att köpa fler hinkar när taket läcker. Det fungerar men löser inte problemet med en nyrekrytering som sträcker sig långt ner i åldrarna.

Ansvaret för det förebyggande arbetet ligger mer på skolor och socialentjänsten vilka båda är kommunala verksamheter. Vi har alla läst om de ekonomiska problem som kommunerna har. Politiker landet tvingas i dag till fler neddragningar än satsningar. Att kommunerna ensamma ska ha möjlighet att skapa bättre förutsättningar för våra barn att se en framtid utanför gängen är väldigt naivt. 

Här hade Tidöpartierna stora möjligheter att skjuta till medel för att minska nyrekryteringen till gängen, men man prioriterade i stället stora skattesänkningar.

Genom bland annat OECD vet vi att jämlika samhällen fungerar bäst. När den ekonomiska ojämlikheten breder ut sig ökar också misstron mot samhället och våra gemensamma verksamheter. Det blir ett vi och dom tänk som långsamt nöter ner den gemenskap vi alla ska känna för att vara trygga. Nu för Tidöpartierna över ännu mer medel från det gemensamma till de som redan har det bra. Fler får det sämre samtidigt som få får det mycket bättre. Det blir ett gift som slutligen leder till ett samhälle som inte håller ihop.

Vi har också sett hur avregleringen av en mängd olika offentliga verksamheter lett till möjligheter för en ny form av ekonomisk brottslighet. Den organiserade brottsligheten finansierar sin verksamhet genom allt från bidragsbrott till att äga och driva välfärdsverksamheter. Vi har hört om både vårdcentraler och HVB-hem som ägs och drivs av kriminella. Inte heller här har Tidöpartierna tagit tag i själva orsaken, privatiseringen. Men så har vi ju också ministrar som tagits direkt från olika lobbyorganisationer som värnar privata aktörers rätt att tjäna pengar på skattefinansierade verksamheter.

Slutligen ser vi nu fortsättningen på den sjukvårdskris som pandemin så tydligt exponerade. De problem som under lång tid funnits inom den svenska sjukvården, problem som coronakommissionen också lyfte fram, har inte tagits på allvar. En redan underfinansierad verksamhet fick det ännu svårare när inflationen slog till. För år, 2024, har alla regioner budgeterat med underskott. Enligt SKR ligger det sammanlagda underskottet på över 20 miljarder kronor. Läget blir visserligen bättre inför 2025, men inte så pass bra att man kan börja satsa. Fler varsel och färre anställda inom den svenska sjukvården blir följden av Tidöpartiernas prioriteringar. 

Vi har nu fått en budget som lämnar över vår klimatskuld till kommande generationer och som inte tar tag i nyrekryteringen till gängen. En budget som splittrar landet ännu mer genom att öka den ekonomiska ojämlikheten och som inte tar tag i de problem som privatiseringen av offentliga verksamheter medför.

En budget som ökar på den sjukvårdskris vi sedan länge sett komma, men som nu är akut.

Riksmedias artiklar om vinnare och förlorare faller i mina ögon rätt platt. För ingen rik man med förståndet i behåll kan känna sig som en vinnare med den här budgeten, trots stora rubriker.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.