I två ledare förra veckan skrev jag om den gotländska arbetsmarknaden. En behandlade arbetsgivarnas utmaningar och den andra behovet av att det finns bristyrkesutbildningar på Gotland på de gotländska gymnasieskolorna och på högskolenivå.
En aktör som jag inte nämnt i de två ledarna är den kommunala vuxenutbildningen. För även om det är viktigt att vi har bristyrkesutbildningar på våra gymnasieskolor och på högskolan så är det ännu viktigare att det finns möjligheter att skola om sig till de arbeten som finns lediga.
Det är där den kommunala vuxenutbildningen kommer in. Här på Gotland finns ett stort utbud av bristyrkesutbildningar som ger dig bra förutsättningar att få jobb inom bland annat äldreomsorgen, byggbranschen eller som lastbilschaufför, men även kockar och processoperatörer checkar ut från öns kommunala vuxenutbildningar.
Det livslånga lärandet som det så ofta pratas om är en viktig del av ett samhälle i ständig utveckling. Oavsett om du inte passade in i grund- eller gymnasieskolans fyrkantiga format, är nysvensk eller blivit arbetslös på senare tid finns den kommunala vuxenutbildningen så du kan skaffa dig en bredare kompetensbas att stå på. Har vuxenutbildningen då en palett av utbildningar där arbetsgivarna står på kö för att anställa de nyutexaminerade är det inte bara personen själv eller arbetsgivaren som gör en vinst, utan även något som samhället tjänar på.
Validering är också något som behöver utvecklas. Alla har vi en ryggsäck full av kompetenser. Vi har betydligt större kunskaper än de som står i våra betyg och intyg.
Många arbetsgivare skulle behöva kompetensutveckla sina anställda, men få arbetsgivare vet vilken kompetens som finns och vilken de behöver. Men om de validerar de anställdas kunskaper får de en bild av de anställdas samlade kompetens och då blir det också lättare att se vilka utbildningsinsatser som behöver göras.
På Gotland pågår det sedan en tid tillbaka ett valideringsprojekt, Kompetenskvittot. Projektet finansieras av Tillväxtverket och ägs av Region Gotland, där bland annat den kommunala vuxenutbildningen tar en stor plats, men projektet sker också i samarbete med Tillväxt Gotland.
Tanken är att öka kunskapen om hur validering som verktyg kan stärka kompetensförsörjning hos enskilda arbetsgivare och skapa goda förutsättningar för livslångt lärande.
Validering av de anställdas kunskaper ger också effektivare utbildningsinsatser då man vet vilka förkunskaper som finns och som därmed inte behöver finnas med i utbildningspaketet. Exempelvis om någon saknar formell gymnasiekompetens men har tillräckliga kunskaper i flera av de aktuella ämnena så behövs bara de kurser där personen inte har tillräckliga kunskaper läsas in.
Det livslånga lärandet är viktigt för individer, arbetsgivare och även för samhället i stort. Där har den kommunala vuxenutbildningen en mycket viktig roll.
Grattis
Det går inte att komma ifrån att vi har många duktiga politiker på ön och några har till och med tunga uppdrag inom sina respektive partier. Saga Carlgren (V) och Hanna Westerén (S) sitter i respektive partistyrelse och Agnes Lundgren är sen våren 2023 Feministiskt Initiativs partiledare.
Nu har vi ytterligare ett exempel på hur bra våra företrädare från Gotland är. I veckan blev Filip Reinhag (S) vald till ordförande för organisationen CPMR (Conference of Peripheral and Maritime Regions). I det pressmeddelande som Socialdemokraterna på Gotland skickat ut kan vi läsa att ”CPMR samlar över 150 regioner från 24 länder i Europa och är en av de mest inflytelserika organisationerna för den lokala och regionala nivån.”
Att vi nu får en gotlänning på CPMR:s ordförandepost kommer ge Gotland en tung internationell röst vilket aldrig är fel.
Gotlands Folkblad gratulerar Filip Reinhag till det viktiga uppdraget och önskar honom lyckat till.