Region Gotland har en mycket tuff period framför sig

Rekordhöga priser på el, bränsle tillsammans med en tillika rekordhög inflation utmanar regionens ekonomi.

Region Gotland Visborg

Region Gotland Visborg

Foto: Elisabet Andersson

Ledare2022-10-04 06:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Häromdagen skrev jag att Gotlandshem har ett ansvar att ta i dessa ekonomiskt bistra tider. De är naturligtvis inte ensamma om att behöva ta ansvar. Då vi alla kommer att drabbas av inflationen på ett eller annat sätt kommer vi alla att behöva ta vårt ansvar. Så även Region Gotland.

Vissa reagerade på min ledare om Gotlandshem och det ansvar jag la på vårt kommunala bostadsbolag. De menade att Gotlandshem självklart har rätt att ta ut de hyror som krävs för att kompenseras för de ökande priserna.

Jag misstänker att samma personer anser att Region Gotland inte ska höja skatten utan måste spara sig ur sina ökande kostnader. Vilket jag håller med om, men det är i mina ögon ett lite märkligt sätt att se på rätten att ta ut höjda priser och hyror för bolag, jämfört med de skattefinansierade verksamheterna. Högre utgifter ger mindre pengar i plånboken till annat på samma sätt som höjd skatt. Och visst kan även privatpersoner spara in på onödiga inköp, men de flesta kommer få högre kostnader för boende och el, och de som måste ta egen bil till jobbet tvingas betala de högre priserna på bränsle.

Alla kommer att drabbas och alla kommer behöva se över sina utgifter.

För regionens räkning måste det ändå kännas rätt skönt att skatteintäkterna ökat och den S-ledda regeringen öst pengar över kommuner och regioner den senaste mandatperioden. Hade det inte hänt hade vi stått där med byxorna nere och stora underskott i verksamheterna. För nu när vi i delårsrapport två kan läsa att årsprognosen för nämnderna ligger på minus 20 miljoner, förstår vi att alliansen inte klarat av att piska verksamheterna att klara de snävt tilltagna budgetramarna där det även ingår tuffa sparbeting. 

Samtidigt har de olika intäkterna ökat med nästa 500 miljoner kronor, vilket inte tillfaller nämnderna utan landar på sista raden som ett plus. Nu bör det väl påpekas att även kostnader ökat, men regionen går ändå mot ett överskott på 256 miljoner kronor vilket är 174 miljoner mer än budget. Om prognosen stämmer har regionen sen 2018 gjort ett sammanlagt överskott på över 1,4 miljarder kronor. 

Pengar som nu är bra att ha i bakfickan för regiondirektör Lindvall och den kommande politiska ledningen hur den nu kommer att se ut. 

Hur ser då framtiden ut. Jo, det finns, som jag beskrev tidigare i ledaren, nämnder som ännu är underbudgeterade och i behov av mer resurser framöver. 

Regionen har gått bra den senaste mandatperioden, tack vare den S-ledda regeringen. Nu kommer prisökningar på bränsle, el och annat att äta upp en hel del av kommande intäkter. Vi får inte heller glömma bort pensionsskulden som också ökar tack vare att många kommunanställda har indexreglerade pensionsavtal. 

Men det är nog inte bara ökande utgifter som kommer ge regionen sämre ekonomi. Man kan även misstänka att en eventuell M-ledd regering inte kommer att vara lika frikostig med att ge kommuner och regioner bra förutsättningar att klara av sina uppdrag. Borgerliga regeringar har ju varit pigga på att prioritera sänkta skatterna framför att försäkra sig om att vård, skola och omsorg har tillräckligt med resurser. 

Som ni förstår har landets kommuner och regioner en tuff tid framför sig vilket även gäller Region Gotland.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.