Alla vårdcentraler kan få glida runt på räkmackor

Visst skulle det vara en dröm om alla öns vårdcentraler hade listningstak, men är det ens möjligt att genomföra?

Räkmackan på bilden har ingenting med ledarens text att göra.

Räkmackan på bilden har ingenting med ledarens text att göra.

Foto: Magnus Strömsten

Ledare2021-10-08 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Primärvården på Gotland har stora utmaningar och är i behov av omorganisation, vilket politikerna också är överens om. Det finns det en trångboddhet och en läkarbrist som orsakar långa väntetider för de som söker vård. Vilket i sin tur leder till att akuten på Lasarettet får ta emot helt onödiga besök. Då menar jag inte att de som är sjuka besöker akuten i onödan, utan att de utifrån sin oro inte vågar vänta tills det finns en tid på vårdcentralen.

Läkarbristen löses till stor del genom så kallade stafettläkare, vilket inte heller förbättrar vårdtagarnas möjlighet att få bästa möjliga vård. Det är alltid bättre att ha en läkare som man träffar år ut och år in så man lär känna varandra.

Regionens vårdcentraler har ingen möjlighet att begränsa antalet patienter de kan ha på sina listor. Alla som vill lista sig blir listade, vilket varken minskar köerna eller läkarbristen. Gotlands positiva befolkningsutveckling har inte heller förbättrat situationen. 

Men det finns en vårdcentral på ön som har ett listningstak nämligen vårdcentralen Visborg. Det är en privat vårdcentral som tack vara taket glider fram på en räkmacka. De anställda kan tack vara begränsningen av patienter ha en bra arbetsmiljö vilket leder till bättre möjligheter att rekrytera. Deras patienter har tack vare listningstaket kortare väntetider och får mer frekvent träffa samma läkare. Vårdcentralen Visborg får alltid höga betyg av sina patienter, vilket inte förvånar. 

Nu ska Visborgs listningstak upp till beslut igen och det är ett rätt knepigt beslut att ta. Å ena sidan beskriver förvaltningen i underlagen att listningstaket inte förenligt med lagar och regler, det skapar en ojämlik vård på Gotland och de andra vårdcentralerna tvingas ta emot fler patienter. Å andra sidan får Visborgs patienter bra och säker vård och personalen har en bra arbetsmiljö. Det skulle med största sannolikhet förändras till det sämre om Visborg tvingades ta emot samtliga 3 500 personer som står i kö. 

Frågan har fått politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden, HSN, att tänka till än mer än vad de brukar göra. Under gårdagen hade P4 Gotland en redovisning av en rundringning de gjort angående listningstak. De redovisar att det nu finns en politisk majoritet för att införa listningstak på samtliga vårdcentraler på ön. Något som kräver att det öppnas minst en helt ny vårdcentral. 

Jag måste flika in att jag är enormt glad över det förändrade klimatet mellan politikerna i HSN. De som hängt med i den gotländska politiken kommer säkert ihåg alliansens extremt höga ton under deras tid i opposition där man till och med antydde att dåvarande ordföranden i nämnden borde avgå. I dag är det en helt annan ton på oppositionen, även om inget egentligen har hänt rent konkret. Men det är också ett helt annat klimat mellan politikerna i nämnden. Ett mycket bättre klimat där jag upplever att nämndens ordförande, Mats-Ola Rödén (L) och andra vice ordförande Filip Reinhag (S) har ett mycket bra samarbete. Något som gynnar oss gotlänningar.

Tillbaka till primärvårdens utveckling. P4 Gotlands undersökning är rätt intressant. Att det fanns ett så pass stort samförstånd bland politikerna i den frågan är förvånande. För det är ju inte helt enkelt att genomföra. Kravet på regionerna, att alla ska ha rätt att lista sig, gör ju att eventuella listningstak måste sättas så högt att även nyinflyttade ska få plats. Då måste det sammanlagt på ön, inte bara finnas plats för de som bor här i dag, man måste även ta höjd för framtida nya gotlänningar. Då måste det finns vårdcentraler med luft i organisationen, vilket är ett nytt sätt att se på offentlig verksamhet. (Det är väl i dag bara försvaret som har resurser som är anpassade för kris och inte för det normala läget.)

Nu nämner både Mats-Ola Rödén och Filip Reinhag att det lär ta tid, även om Reinhags längre tidsram känns mer realistisk, för tid lär det ta. Först måste det till en ny vårdcentral, vilket lär ta sin tid, sen ska det anställas. Bara att färdigställa lokaler tar sin tid, men den stora utmaningen blir att bemanna vårdcentralerna.

Men ett inriktningsbeslut där man utlovar ett listningstak som är väl förankrat bland vårdcentralernas anställda är en bra början för att jobba upp attraktionen som arbetsgivare.

Men även om nämndens politiker är överens så återstår ett stort problem, att få med sig fullmäktiges ledamöter på den kostnadsökning som ett listningstak med största sannolikhet medför.

Skulle politikerna i nämnden välja att gå den här vägen och fullmäktige godkänner de kostnader det medför skulle alla vårdcentraler åka omkring på räkmackor, vilket är betydligt bättre än att Visborg blir av med sin.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.