Hur mycket än somliga vill förfäkta det så handlar inte konflikten kring fortsatt stenbrytning på Gotland om man värnar tillgången på vatten eller inte.
Alla värnar vattnet.
Vattnet kommer inte efter företagets fortlevnad, arbetstillfällen eller tillgången på cement. Vattnet kommer först.
Däremot råder det stor oenighet kring tilltron till de instanser som ska pröva hur tillståndet kommer att uppfylla alla delar i den komplicerade prövningen, sett till hur vatten och miljö påverkas.
Här finns en utbredd skepsis och öppen misstro där man utgår från att bolaget vill försöka lura oss, ibland med stöd av politiker, konsulter och en upplevd partisk alternativt okunnig domstol.
Den som följt alla processer på vår ö kring dessa frågor vet hur utdragen en process för en enda tillståndsprövning kan bli. Hur noga alla inlämnade underlag granskas, att underlaget ofta behöver kompletteras och att det gäller att ha väldigt långa perspektiv i sin planering.
Det är inte särskilt realistiskt att tro att någon skulle inleda dessa kostnads- och tidskrävande processer med en underliggande förhoppning att man ska kunna lura systemet och slippa ta ansvar för verksamhetens konsekvenser.
Givetvis ska alla instansers inlagor kritiskt granskas men då helst av dem som har kunskap att avgöra om uppgifterna är realistiska och underbyggda eller inte.
Det är väldigt svåra avvägningar och det handlar om risker som får väldigt stora konsekvenser om man inte ser till att förebygga dem. Men de som är bäst lämpade att avgöra detta är nog ändå de system vi har för hur ärendena prövas.
Den som vill få en överblick över ärendets omfång och komplexitet kan läsas alla underlag på regionens hemsida. (Länk hittar du om du läser denna text på Helagotland.se).
Regionstyrelsen har nu behandlat det yttrande man lämnat in och som gäller om man anser att alla frågor är besvarade i det underlag som ska ingå i ansökan eller om man anser att det behövs kompletteringar utifrån regionens ansvar för kommunala vattentäkter och utifrån sina kunskaper inom miljö- och hälsoskyddsområdet.
För detta har man anlitat en konsult vid Sweco, samma konsultbolag som anlitats av Heidelberg Materials i deras ansökan. Det kan tyckas märkligt men även här måste man också ställa sig frågan om rimligheten i att firman därmed skulle vara jävig och anpassa resultatet av granskningen till någon parts förmån.
Det enklaste av allt är så klart att göra som Miljöpartiet gjorde i regionstyrelsen, inte medverka alls i beslutet.
ALLNAKKU
Torsdag 7 mass: Kattbånsns dag. Båns är något stort och runt, och kattbåns låter rart, men hann-katt hette det tidigare. ”Mårmårs bånsn” är en läsvärd berättelse på gutamål för barn och vuxna.