Gotländska lantbrukare behöver långsiktiga satsningar

Under gårdagens regionfullmäktige beslutade politikerna enhälligt att ge ett coronastöd till öns lantbrukare.

Även öns politiker behöver hålla gotländska råvaror i fokus och ge våra lantbrukare långsiktiga satsningar.

Även öns politiker behöver hålla gotländska råvaror i fokus och ge våra lantbrukare långsiktiga satsningar.

Foto: Mathilda Lavergren

Ledare2022-03-29 06:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är inget snack om att lantbruket är en av branscherna som drabbats hårdast av de ekonomiska följderna sprungna ur Putin krig. Skenande bränslepriser, elpriser och gödselpriser är några av följderna som nu drabbar bland annat lantbrukarna hårt. Därför känns det bra att fullmäktige gör vad de kan för att stödja en för Gotland viktig näring. 

Men jag tror att öns lantbrukare har behov av en mer långsiktig politisk plan. När Region Gotland för några år sedan upphandlade inköp av råvaror till de måltider som regionens alla kök tillagar, blev den vida uppmärksammad. Orsaken var de krav som upphandlingen hade på lokala och miljövänligt framställda råvaror. Sedan dess har regionens kök haft en så stor andel lokalt framtagna livsmedel som varit möjlig, inköpta från lokala grosister.

Men de upphandlade råvarorna används bara i de kök som regionen själv handhar. Verksamheter som är privatiserade har egna inköpsvägar vilka inte garanterar varken lokalt eller miljövänligt framställda råvaror. 

Under de år som alliansen med Centern i spetsen styrt Gotland har det tagits beslut som innebär att över 200 000 måltider årligen hamnat utanför regionens kök bara inom äldreomsorgen. Antingen genom att besluta om upphandling av fortsatt privat drift, beslut om ny privat drift eller beslut att förlänga pågående avtal av privat drift.

Gotlandshem vill sälja av sitt bestånd av studentlägenheter och den frågan kommer att landa på regionfullmäktiges bord under våren. Vi fick under fullmäktige en förmatch inför det kommande beslutet när två interpellationer från Saga Carlgren (V) och Thomas Gustafsson (V) debatterades.

Frågan måste belysas från många håll. Det jag tycker väger över till att regionen inte ska tillåta en försäljning är att regionen då lägger allt ansvar för studentboende på privata aktörer. Det känns för mig lite märkligt att politiken i en studentstad abdikerar från möjligheten att ställa krav på studentboende. I dag har man den makten genom sitt eget bostadsbolag, men om man nu tillåter Gotlandshem att sälja ut samtliga studentlägenheter blir det en enorm uppförsbacke om regionen i en framtid behöver ta ett eget ansvar. Att lämna över helt till en privat marknad känns inte bra. 

Vi fick även höra en äldreomsorgsdebatt där skillnaderna mellan de olika blocken återigen blev tydlig. Upphandlingar till lägsta pris är bra enligt den politiska högern, och en halvering av personalstyrkan har ju ingen större inverkan på verksamheten enligt samma höger. Partierna på vänstersidan var av en annan åsikt och tycker att den negativa spiral som ständiga upphandlingar till lägsta pris nu nått vägs ände och att personalstyrkan givetvis har en inverkan på hur verksamheten kan bedrivas.

På ön lär den här frågan bli en valfråga och jag tror att vänsterns syn på frågan ger fler röster. 

Det blir inte sämre möjligheter för vänstern när vi även blanda in den lokala gröna näringens förutsättningar och möjligheten. Där bör politikerna ta ett helhetsansvar så de kloka beslut man tagit angående upphandling av råvaror även kan gynna öns lantbrukare långsiktigt fullt ut.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.