Trots de brister som uppdagats under den pågående pandemin och trots signaler om förändringar från riksdagens partier väljer Alliansen och SD på Gotland att auktionera ut båda regionens äldreboenden i Hemse. Under samma möte i socialnämnden beslutas att äldreboendet i Katthammarsvik ska tas över av det privata företaget Vardaga, före detta Carema. Jag tycker dessa beslut borde ha lagts på is tills efter coronapandemin och efter en nationell utvärdering av äldreomsorgen.
Under årtionden har den svenska äldreomsorgen generellt sett tvingats till tuffa årliga besparingar. Systemet med konkurrensutsättning har haft som främsta uppgift att minska kostnaderna för kommunerna. Kvalité och arbetsvillkor har inte varit prioriterade när kommunerna auktionerat ut det ena äldreboendet efter det andra, allt har gjorts för att spara pengar.
SMS-anställningar, delade turer, låga löner och allmänt dåliga anställningsvillkor har gjort stora delar av äldreomsorgen till en genomgångsbransch. Det vill säga att många väljer att bara jobba där tills de hittar något nytt. Det finns givetvis undantag, men med stor personalomsättning och ständiga besparingar blir kompetensen hos de anställda lidande.
I en artikel som publicerades på Dagens Nyheters hemsida i onsdags säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson följande angående de höga dödstalen på våra äldreboenden. ”Både IVO (Inspektionen för vård och omsorg) och Socialstyrelsen har pekat på brister när det gäller basala hygienrutiner, utbildning och kunskapsnivå hos personalen under flera år.”
Under april och maj genomförde IVO, en omfattande tillsyn av bland annat särskilda boenden för äldre. Där uppdagades just de problem som Carlsson påpekar angående personalens kunskapsnivå för basala hygienrutiner.
Samtliga partier i riksdagen har speciellt pekat på att äldreomsorgen måste ses över. Den corona-kommission som kommer att tillsättas kan inte undgå att göra en ordentlig genomgång av äldreomsorgens organisation. Det är inte en särskilt kvalificerade gissning att kommissionen, IVO och Socialstyrelsen lär komma med förslag på rätt stora förändringar gällande äldreomsorgen.
Förslagen kan mycket väl handla om anställningsformer för både vikarier som fast anställda, krav på personaltäthet, krav på högre utbildningsnivå och andra åtgärder som kommer att kräva att mer resurser tillförs äldreomsorgen. Med nya mångåriga avtal där de troliga förändringarna inte finns reglerade är risken stor att kostnaderna för regionen ökar i en högre utsträckning än om regionen haft kvar verksamheterna i egen regi. Det brukar bli dyrt att ändra förutsättningarna i ingångna avtal.
Alternativet till en dyrare verksamhet är besparingar. Nya krav från myndigheter som inte följs av nya pengar till verksamheterna innebär besparingar som drabbar de äldre. Redan upphandlingens direktiv att lägst anbud vinner innebär en risk för sämre kvalitet. Något som den rödgröna oppositionen tagit fasta vid och föreslog både att upphandlingen i Hemse skulle skjutas upp och att bra kvalitet och bra arbetsvillkor skulle premieras. Något som röstades ner.
Att Alliansen och SD i det läget som nu råder tar beslut att konkurrensutsätta/auktionera ut regionens båda äldreboenden i Hemse är att spela ett högt spel med våra äldre, men också med regionens ekonomi.