Alliansen och SD stoppar förbättrat arbetsmiljöarbete

Allianspartierna och SD har tillsammans stoppat regeringens förslag att ge RSO utökade rättigheter att bedriva arbetsmiljöarbete

Regeinala skyddsombud på ett bygge där de har rätt att göra en skyddsrond.

Regeinala skyddsombud på ett bygge där de har rätt att göra en skyddsrond.

Foto: Pontus Lundahl / TT

Ledare2020-05-13 05:01
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

(Det här är en ledare från Gotlands Folkblads ledarsida. Ledarsidan oberoende socialdemokratisk.)

Att arbetsgivare ska tvingas till ett effektivt arbete för en bra arbetsmiljö är inget som borgerliga och nationalistiska partier verkar uppskatta. Ofta har de partierna samma åsikter som arbetsgivarnas olika organisationer angående hur arbetsmiljöarbete ska bedrivas. Myndigheter som kommer med vad som arbetsgivarorganisationerna liknar vid pekpinnar eller fackförbunds välutbildade skyddsombud, är uppenbart inte inslag på arbetsmarknaden som uppskattas av dem. Exempelvis var nedläggningen av arbetsmiljöinstitutet, som alliansregeringen genomförde som ett av sina första beslut efter valet 2006, ett beställningsjobb från arbetsgivarlobbyn. Man kan med andra ord förstå att dessa partier också reagerar negativt på regeringens förslag att öka befogenheterna för regionala skyddsombud, RSO.

Men vi som vet vilket fantastiskt jobb RSO gör kan inte annat än förundras över den hållning som de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna har när det gäller anställdas arbetsmiljö. 

Ett regionalt skyddsombud är ofta en person som har en vanlig anställning på en vanlig arbetsplats. Personen är eller har varit skyddsombud på sin arbetsplats under många år och har därmed mycket stor erfarenhet av arbetsmiljöarbete, även om det inom många förbund finns anställda ombudsmän med RSO-uppdraget. 

RSO verkar på arbetsplatser där det saknas arbetsmiljökommitté vilket oftast är mindre arbetsplatser. Men RSO får bara verka på arbetsplatser där fackförbundet har minst en medlem. Arbetsplatser där det inte finns fackliga medlemmar saknar i dag någon som ser arbetsmiljön ur de anställdas perspektiv. Som ni förstå är risken stor att det är på just de arbetsplatserna som det är en undermålig arbetsmiljö eller där det sker olyckor.

Fackförbund som Byggnads och Hotell- och Restaurangfacket har rapporterat om problem på arbetsplatser inom deras branscher. Fackförbunden har upptäckt många arbetsplatser i sina branscher där arbetare från utlandet dominerar. Inte asylsökande eller det som i dagligt tal kallas invandrare, utan direkt importerad arbetskraft. Vem driver arbetstagarnas villkor de arbetsplatserna? Om RSO fick tillträde till alla arbetsplatser med kollektivavtal, vilket regeringens förslag gick ut på, skulle risken för olyckor minska radikalt. Jag skulle kunna tänka mig gå ett steg längre än regeringen och ge RSO tillträde till samtliga arbetsplatser inom branschen. Jag förstår att regeringen inte tar det steget för det hade verkligen varit att utmana arbetsgivarlobbyn och deras borgerliga samarbetspartier.

Men nu verkar inte ens den utökning av RSO:s rättigheter som regeringen föreslår, utan på arbetsplatser som saknar fackligt anslutna får även fortsättningsvis de anställda försöka klara sitt arbetsmiljöarbete på egen hand. Trots att det med största sannolikhet innebär större risk för arbetsskador.