Allvarligt när demokratin sätts på undantag

Vid varje regionfullmäktige sen i mars har 35 av ledamöterna stälts utan möjlighet att fullfölja sitt demokratiska uppdrag.

Coronaanpassat fullmäktige

Coronaanpassat fullmäktige

Foto: Malin Stenström/arkiv

Ledare2020-09-24 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Orsaken är naturligtvis coronapandemin och främst risken för smittspridning. Begränsningen på max 50 personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar omöjliggör att samtliga 71 ledamöter finns i samma lokal. När beslutet togs inför fullmäktiges marsmöte fanns det nog ingen som ifrågasatte den hanteringen. Men därefter borde regionen jobbat för att hitta en annan lösning. Demokratin är så extrem viktig att den inte ska sättas på undantag. På regionstyrelsens möte den 17/6 togs det ett beslut där förvaltningen skyndsamt skulle rusta Rådhusets sammanträdesrum i Region Gotlands lokaler på Visborg och därigenom möjliggöra digitalt deltagande på sammanträden. Regionstyrelseförvaltningen tilldelades också en miljon kronor för att fixa det. Förhoppningen från min och många politikers sida var att den rustningen skulle vara klar och att regionfullmäktige skulle kunna återupptas med full styrka nu den 28 september. Man skulle visserligen kunna anta att det kunde bli en del problem av teknisk karaktär, men även på grund av ledamöters oerfarenhet av den nya tekniken. Något som även Sveriges kommuner och regioner tagit fasta på i tips till sina medlemmar. SKR skriver på sin hemsida: ”Reglerna för distansdeltagande är inte utvecklade för de extraordinära omständigheter som nu råder – men genom en klok tillämpning kan de ändå vara till stor hjälp i nuläget. I ett längre perspektiv finns också mycket erfarenhet att vinna inför framtida utveckling av regelverket.”

Hur klok är då regionens tillämpning inför måndagens fullmäktige? Inte speciellt kloka i mina ögon. Fullmäktige kommer att vara helt digitaliserat, men med fortsatt decimerad bemanning. Bara 36 av de 71 valda ledamöterna får delta. Återigen ställs 35 ledamöter utanför möjligheteten att ta det demokratiska ansvar som de gotländska väljarna gett dem.

En som har reagerat på detta är fullmäktigeledamoten Håkan Ericsson (S) som med sina 70+ ingår i den största riskgruppen. Han har därför varit en av de ledamöter som inte kunnat delta i de fullmäktigemöten som genomförts i mars, april och juni. Att Ericsson inte kan delta är allvarligt, men värre är att de tre interpellationer som han skrev i februari och fått godkända att ställa ännu inte har kunnat behandlas. Vissa av Ericssons frågor har till och med hunnit bli inaktuella under de sju månader som gått sen de skrevs. Nu kommer Ericsson att få ställa sina interpellationer i och med att fullmäktige sker digitalt, men det beror helt på den socialdemokratiska gruppen låter Ericsson gå före ett antal ledamöter utifrån den ordning som de blivit invalda.

Jag finner det märkligt att fullmäktige trots att mötet kan genomföras digitalt begränsar antalet ledamöter. Det har bevisligen fungerat för partierna att det varit begränsat till 36 ledamöter i möteslokalen. Vad jag vet har inget parti haft problem att fylla sina platser trots risken för ledamöter som avstår på grund av sjukdom eller för att de ingår i någon riskgrupp. Att fullmäktige då fortsätter med 36 personer i möteslokalen och resterande uppkopplade digitalt skulle inte öka problemen med den nya tekniken. Och hur tänker fullmäktige presidiet göra om en av de 36 som nu ska vara uppkopplad faller ifrån. Då är ju mötet inte längre beslutsmässigt. 

Jag hade hellre sett en lösning där de som kan delta fysiskt på mötet gör det, men med begränsning på 36 för att inte riskera att gå över max 50 gränsen och att övriga beslutande ledamöter deltog digitalt. Då har alla ledamöter haft både rättighet och möjlighet att delta och ta sitt demokratiska ansvar. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.