Almedalsvecka i ny kostym och höjd säkerhet

Två partiledartal per dag vande vi oss vid redan i fjol när Almedalsveckans omdaning påbörjades.

Almedalsveckan börjar om en månad, kortare, med färre programpunkter och betydligt höjd säkerhet.

Almedalsveckan börjar om en månad, kortare, med färre programpunkter och betydligt höjd säkerhet.

Foto: Emil Lundberg

Ledare2023-06-02 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Järvaveckan pågår för fullt och om bara en månad är det dags för årets Almedalsvecka.

I ny kostym och hälften så lång. Fyra dagar med partiledartal, plus en inledande dag med invigning och seminarier. 

Invigningen kommer att präglas av att minnet av Ing-Marie Wieselgren hedras, psykiatrisamordnaren som mördades på öppen gata förra året. Ett illdåd som sjävklart kommer att prägla mycket av veckan. 

Det overkliga och det som inte fick hända, men som ändå hände har lett till stora insatser för att göra veckan säkrare och förebygga alla sorts incidenter. Det mesta som gjorts får vi sannolikt aldrig veta något om men vi kan alla räkna med att nivån på all säkerhet har vridits upp på max.

Ändå vet alla att hur mycket säkerhetsförebyggande insatser som än görs, kan ingen garantera att något liknande inte händer igen.

I dagsläget finns knappt 1 400 programpunkter att välja mellan för den som vill ta tillfället i akt att lära sig mer om en fråga eller träffa expertis och makthavare. 

I mitt yrke jobbar vi mycket med rubriker, ibland lyckas man, ibland inte. I Almedalsprogrammet finns som vanligt också rubriker på seminarier som sticker ut och väcker intresse, andra verkar vara riktade till redan engagerade och gör inte att man direkt får lust att delta.

En väldigt bra rubrik som både visar vad det handlar om och har en språklig finess är seminariet: "Släpp forskningen loss – den är vår".

En lite mindre lyckad: "Ny lagstiftning för insamling och återvinning, en kommande stor samhällsreform men hur följs det upp".

Med det inte sagt att det ena är viktigare än det andra, bara en liten betraktelse över vikten av att "sälja in" sitt evenemang.

I år kommer alla partiledare utom Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Något som fått kritiker att tala om att SD "struntar i sina väljare". 

Det har dock hänt ganska ofta tidigare år att partier väljer att skicka nån annan än sin partiledare. Inga konstigheter i det. Särskilt inte om man är deltidsförälder och väljer att prioritera tid med barn.

Det blir SD:s gruppledare Linda Lindberg som håller talet för SD, ett nytt ansikte för den breda allmänheten. Det ska bli intressant att se om det blir det vanliga eller om det blir lite nya perspektiv från SD som har den partiledare som suttit allra längst på sin post, 18 år.

I år har det än så länge inte aviserats några nyheter om hur nationella medier kommer att hantera årets vecka. Expressen är på plats med många programpunkter. Talen kommer så klart att bevakas men trenden de senaste åren har varit minskad närvaro av medierna.  

VÅLDSBOLL

Fotbollskravallerna kan verkligen göra en fundersam på hur det står till i vissa supportergäng. Spelare som "förstår att de dåliga insatserna på plan" kan leda till att supportar sätter eld på arenan och kastar brinnande facklor på barnfamiljer. Som om det inte var planerat med maskering och pyro oavsett resultatet i matchen.

Och så alla som påstår att det bara är ett fåtal som beter sig illa. Hade det varit sant hade våldsverkarna snabbt kunnat övermannas och pekas ut av alla de andra. Nu kunde vi alla se hur huliganerna med framgång kunde gömma sig i mängden på läktaren utan att nån reagerade.

Jag har skrivit om fotbollsvåldet flera gånger och bland annat fått kommentarer om att jag inget förstår om supporterkultur och fotboll. 

Det är helt riktigt. Jag förstår ingenting.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.