Almedalsveckan mår bra av att kortas

Torsdag till söndag med två partier varje dag. Idén har förts fram av många tidigare.

Kortare och tidigare, Almedalsveckan 2021?

Kortare och tidigare, Almedalsveckan 2021?

Foto: Emil Lundberg/arkiv

Ledare2020-06-03 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Nu är det även rikspartiernas förslag för en reviderad Almedalsvecka, enligt en artikel i Resumé.

"Det finns en bred majoritet bland partierna för förslaget”, säger Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad till tidningen.

Dessutom vill partierna att veckan tidigareläggs en vecka så den infaller efter midsommar. Eftersom det är partierna, om än via de lokala partiorganisationerna, som är huvudarrangörer av veckan är det också troligt att det genomförs. 

Det är på flera sätt fantastiskt att veckan kunnat växa och hålla för åtta dagar så pass länge som den gjort. Även om senare halvan av veckan minskat i omfång så har den varit i gång åtta dagar. När veckan nu fick en högst ofrivillig paus är det naturligt att använda tiden till att tänka om och tänka nytt.

Samtidigt som det är avgörande att behålla veckans kärna och "själ". Ett grannlaga uppdrag minsann. Det finns lika många åsikter om hur veckan borde se ut som det finns människor, nästan. Här gäller att ha is i magen men ändå våga tänka om.

De politiska partierna har legat alldeles för lågt under veckan under alltför många år. Man har fokuserat på partiledartalen och eventuellt ett seminarium.

Vissa partier, inte minst Socialdemokraterna, har öppet visat sitt ointresse vilket skadat veckans renommé så klart.

Utspel och nya förslag har lyst med sin frånvaro. De lokala partierna har inte alls synts till med några budskap till alla makthavare som finns på plats. Ett lysande undantag var förra årets banderoller med krav på en tredje elkabel, ett krav som politikerna gav sken av att lyssna på, men som man vände ryggen så fort strålkastarljuset var riktat åt ett annat håll.

Det var å andra sidan inget politiskt parti som var avsändare utan Region Gotland.

Politiken måste fortsatt vara huvudnumret och här gäller det att skapa bra och någorlunda likvärdiga förutsättningar för alla att synas och få utrymme. 

En annan väsentlig förutsättning är att alla som tjänar pengar på Almedalsveckan inte tror att det går att tjäna lika mycket på hälften så många dagar genom att höja priserna. En halv vecka behöver inte betyda att Almedalsveckan totalt genererar hälften så mycket pengar, men att hålla kostnaderna nere måste vara en viktig faktor i planeringen inför en ny version av Almedalsveckan.

Almedalsveckans projektledare Mia Stuhre säger till Helagotland.se att hon inte tror det går att korta veckan förrän till nästa mandatperiod. Och att det är ännu svårare att byta till veckan innan.

Varför det inte skulle gå att förändra redan till nästa år är oklart och med tanke på det tryck som funnits på förändringar redan innan, och nu är tydligt aviserade från arrangörerna själva, så behöver nog förändringsarbetet gå hyfsat snabbt.