Biljettpriset inte avgörande för val av transportmedel

Att den är lättillgänglig och pålitlig. Det är de absolut viktigaste faktorerna för en attraktiv kollektivtrafik. Inte priset.

Än en gång ska kollektivtrafiken på Gotland utredas. Varför är gotlänningar så dåliga på att åka kollektivt?

Än en gång ska kollektivtrafiken på Gotland utredas. Varför är gotlänningar så dåliga på att åka kollektivt?

Foto: Dennis Pettersson

Ledare2024-01-05 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Än en gång ska kollektivtrafiken på Gotland utredas. Varför är gotlänningar så dåliga på att åka kollektivt?

Det är ingen lätt uppgift att få fler att välja bort bilen som transportmedel.  Först ska väletablerade erfarenheter av en ganska dålig kollektivtrafik ersättas med ett trovärdigt och långsiktigt alternativ. I dag är kollektivtrafiken mycket bättre än sitt rykte och många fler skulle kunna åka buss till och från jobbet. I alla fall om man bor nära en hållplats.

Ambitionen att få gotlänningar att generellt åka buss tror jag är en utopi. I de kommentarer man kan läsa till nyheten om att trafiken ska utredas får man svaren som man sannolikt fått tidigare vid de försök som gjorts för att ändra gotlänningarnas beteenden.

Här två talande kommentarer.

"Med 2 km till närmsta busshållplats längs med vältrafikerad 80-väg utan vägren finns det inte en chans att jag eller barnen tar bussen. Det är ju livsfarligt!".

"Jag bor i Hablingbo. Om jag skulle vilja t.ex. gå på bio i stan en lördagkväll så får jag ta bussen på fredagmorgon och komma hem måndagkväll, 4 dagar i stan för att se en film på 2 timmar. Och så tycker Regionen att fler borde åka buss *asg*".

Om man ändå måste ta sig till en hållplats där det dessutom ska finnas möjlighet att parkera uppstår ett avgörande hinder som gör att många väljer att inte byta transportmedel utan ta bilen ända fram dit man ska.

Om tiderna inte passar alla arbetsdagar uppstår hinder nummer två. Man behöver ha ett system som fungerar även för oförutsedda händelser som att man behöver åka hem tidigare eller senare.

Anropsstyrd kollektivtrafik kan fungera för dem som åker lite då och då men för arbetspendling måste man lita på att bussen kommer när man behöver den utan att behöva anpassa sig till andra.

Och så vidare.

En kollektivtrafik som skulle undanröja alla dessa hypotetiska hinder skulle bli mycket dyrare än de 90 miljoner den kostar per år i dagsläget. 

Priset för att åka ska också ändras så att det blir en ny zontaxa från 1 maj. Sedan 2020 har en pandemianpassad taxa gällt där det kostat max 40 kronor för landsbygdstrafiken och 20 för stadstrafiken. När man nu inför en ny taxa marknadsförs det som en sänkning till 50 kronor för landsbygdstrafiken, men då jämför man med den taxa som gällde fram till 2020 vilket naturligtvis upplevs som missvisande.

Men priset är sannolikt inte det avgörande för att välja bussen istället för bilen. Det är tillgänglighet och pålitlighet som avgör. Vardagen måste fungera helt enkelt.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.