Redan i förordet snubblar jag på ett kletigt ”vi”. Vilka är vi? Det blir grumligt från början i rapporten, när de som fått uppdraget att analysera den gotländska flygmarknaden tar i från tårna med versaler och utropstecken och skriker: ”VARFÖR HAR VI HAMNAT DÄR VI ÄR OCH FRAMFÖR ALLT; HUR KAN VI AGERA. FÖR VI MÅSTE AGERA!”
Vid årsskiftet försvann konkurrensen i flygtrafiken mellan BRA och SAS, när BRA flyg slutade flyga i egen regi mellan Visby och Bromma, för att i stället bli underleverantör till SAS och med Arlanda som destination.
Det är bakgrunden till att den gotländska regionstyrelseförvaltningen kände ett behov av en framtidsspaning. Men det var inte de egna tjänstemännen som började skissa på olika flygscenarier, och analysera läget. Det uppdraget gick i stället till företaget ”På Redigt AB” som vann upphandlingen, med det lägsta budet.
Det var väl ändå inte helt lyckat att rapportskrivarna i det bolaget är fem herrar med ett tungt flygbagage. Däribland de tre gamla affärsvännerna bakom Gotlandsflyg och Sverigeflyg; Michael Juniwik, Pigge Werkelin och Ola Mattsson.
De lyfter själva frågan om opartiskhet, efter innehållsförteckningen: ”Det är väl känt att författarna bedrivit och startat konkurrerande flygtrafik och också utmanat just SAS på flera svenska destinationer under många år. Det är också känt att den andra parten i samarbetet BRA, i princip består av det bolag som vi och Golden air sålde till Malmö Aviation år 2011.”
Här är ”vi” alltså de själva.
Regionen upphandlade deras rapport för 95 000 kronor. ”Den är väldigt vinklad”, säger regionrådet Meit Fohlin (S).
Den 29 januari tar hon och resten av regionstyrelsen officiellt emot analysen av flygmarknaden Visby – Stockholm. Och vad mer ska politikerna göra än ”ta emot informationen”? Jo, börja rätta, tydligen. Från flygbolaget SAS har de redan morrat över faktafel och partiskhet i det 63-sidiga dokumentet. Där ska enligt SAS finnas fel om turer, fel om prisläget.
– Det är viktigt att man rättar saker och ting som är fel när vi får rapporter. Det har SAS fått möjlighet att göra, säger regiondirektören Stefan Hollmark som är tacksam för rättelserna.
SAS är en av aktörerna i dramat, men de måste ges medhåll för sin nyktra inställning att det är särskilt viktigt i en offentligt finansierad rapport att man tydligt hänvisar till vad man bygger sina uttalanden på.
Det är bra om den som ska göra en analys är initierad och engagerad i ämnet. Men de entusiastiska flygprofiler som fått Region Gotlands uppdrag att analysera flygmarknaden Visby Stockholm hade behövt distansera sig själva bättre från handlingen.
De har varit huvudpersoner i den gotländska flyghistorien när det kommer till konkurrens.
Jag går inte i gång så mycket på summan 95 000 kronor för analysen, som på bristen på opartiskhet. Hade SAS också kunnat vinna upphandlingen om de haft fantasi att lägga ett bud?
Det går att reagera på olika sätt. Antingen lyfter man på hatten för de slipade affärsmän som lyckats få en fin slant för att presentera sina egna tankar och förslag i en hjärteangelägenhet. Eller också betraktar man det som ett klavertramp för regionen som inte förmått räkna ut att ”analytiker och utredare” kan dyka upp i den skepnad som nyss skett.
Billigast ska vara bäst för skattebetalarna när det kommer till upphandling. Men här fick regionen en partsinlaga av tveksamt värde. Regionen skulle så klart ha upphandlat en opartisk rapport och täppt till det hål där kritiken nu rinner in, om det dokument som ligger på bordet.
Det borde kännas fånigt för regionen att den statliga trafikmyndigheten Transportstyrelsen jobbat med en analys av de nya förutsättningarna för inrikesflyget, samtidigt som regionen sökt svar på samma frågeställningar om konsekvenserna när BRA lämnar Bromma och börjar flyga för SAS.
Ingen kan ta ifrån Pigge & co deras mångåriga erfarenheter av flygbranschen, men de skulle kanske hellre ha använts som källor i en opartisk utredning, än att agera analytiker och själva bli rapportskrivare. Regionen sänker trovärdigheten på sin beställda utredning genom att anlita personer som mycket väl skulle kunna dyka upp som investerare och framtida aktörer i luften igen.