I slutet av förra veckan avslöjade P4 Gotland att Region Gotland köpt ut en nyanställd chef för omkring 1,2 miljoner kronor. Ärendet har kopplingar till tidigare rapportering där en tuff situation med olika former av kränkningar beskrivits.
I den situationen som region befann sig i kan jag inte se annat än att de gjort rätt. En chef som inte fungerar i den tjänst hen tillträtt ska inte vara kvar på tjänsten. Jag tolkar den här historien som en chef som inte fungerar med varken anställda, fackliga företrädare eller kollegor, vilket också gör omplacering svår. Utifrån det läget gör regionen rätt. Summan som många reagerar negativt på ser jag mer som ett tecken på beslutsamhet från regionen, att lösa problemen som uppstått. Summan ligger på en nivå som är hög men väntad utifrån dagens chefslöner. Det är helt enkelt en fråga om lön under vad som skulle ha varit uppsägningstiden, precis som alla andra anställda inom regionen som blir ut köpta, oavsett orsak. Det som är anmärkningsvärt är att den nu ut köpta chefen inte ens jobbat i tre månader.
Så även om problemet togs om hand på bästa sätt har Region Gotland ett arbete att göra. Att rekryteringar inte blir bra är ingen nyhet och det lär hända även framöver. Men hur kunde den här rekryteringen gå så fel? Och går det att hitta vägar ur ett avtal som inte blir lika dyrt om problemen upptäcks så pass tidigt som i det här fallet.
Så här från utsidan ser det ut som om en riktig felrekrytering gjorts. Nu behöver regionen gå igenom rekryteringsprocessen för att se vad som gått fel och hur man kan förhindra liknande händelser framöver.
Men regionen kan inte fullt ut försäkra sig mot felrekryteringar därför behöver de också se över anställningsvillkoren för den första tiden, exempelvis de första sex månaderna. Det jag tänker på är någon form av provanställning även för chefer där anställningen kan avslutas på ett enklare, och billigare, sätt om det inte fungerar.
Nu vet jag att just provanställningar är ifrågasatta av någon anledning jag har svårt att få grepp om. Många arbetsgivare har gått ifrån provanställningar och enligt de uppgifter jag fått till mig gäller det även regionen, vilket jag ser som märkligt. Visst finns det oseriösa arbetsgivare som utnyttjat provanställningar för att inte knyta upp personal på längre kontrakt, men Region Gotland kan ju knappast ses som en oseriös arbetsgivare, snarare tvärtom. Regionen har allt att vinna på att föregå med gott exempel som arbetsgivare för att kunna knyta till sig personal till bristyrken.
Felrekryteringar kommer ingen arbetsgivare undan, det kommer alltid hända någon gång. Arbetsgivare kan dessutom göra en hel del för att minska riskerna genom en grundlig rekryteringsprocess. Men när det ändå händer och problemen upptäcks i ett tidigt stadium är det bra om det finns enkla och billiga sätt att lösa problemet. Här har regionen en läxa att lära och utifrån den senaste felrekryteringen bör de ta sig en ordentlig funderare på hur deras rekrytering av chefer fungerar.