Politik på entreprenad är inget som regionen kan stoppa

Ett parti som lagt ut den egna politiken på entreprenad har uppdagats på Gotland och nu vill Anna Hrdlicka (L) sätt stopp för det.

Sverigedemokraterna med ordförande Lars Engelbrektsson har lagt ut sin politik på entreprenad.

Sverigedemokraterna med ordförande Lars Engelbrektsson har lagt ut sin politik på entreprenad.

Foto: David Skoog/arkiv

Ledare2024-02-29 20:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den vanliga problemställningen när det gäller utomstående påverkan på politik, politiker och politiska beslut brukar gälla partiernas finansiering eller direkta mutor. Hur sker överförandet av pengar och vilka eventuella krav ställs för att personer eller organisationer ska betala partier eller politiker en större summa.

Innan valrörelsen avslöjade Kalla Fakta till och med att flera av riksdagspartierna var villiga att hjälpa bidragstagare att runda det regelverk som finns runt partiernas finansiering. 

Frågan är som ni förstår ständigt aktuell så länge det saknas partiernas inkomster inte fullt ut på ett transparent sätt. 

Men på Gotland har vi fått reda på ett helt annat sätt för en utomstående att få inflytande över den gotländska politiken, eller i alla fall just det partiets politik.

Sverigedemokraterna på Gotland ligger just nu i en rättstvist med en privat entreprenör. Orsaken till tvisten är att den privata entreprenören anlitats för att driva SD-Gotlands politik under och efter valrörelsen 2022, men enligt egen utsago inte fått betalt för de uppdrag han slutfört. 

Lars Engelbrektsson, ordförande för SD på Gotland, medger i förhandlingarna att entreprenören skrivit bland annat motioner i Engelbrektssons namn, men utan att ha fått något uppdrag från SD att göra detta. Så frågan som nu är uppe i tingsrätten gäller inte om den privata entreprenören drivit SD-Gotlands politik under en längre period, utan om arbetet ska betalas av SD.

Om den privata entreprenören inte blivit missnöjd med ersättningen för arbetet så hade vi nog aldrig fått reda på att SD-Gotland inte har någon egen politik utan lagt ut den på en privat entreprenör.

Om detta har liberalernas Anna Hrdlicka skrivit en interpellation till regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S). I interpellationen frågar Anna Hrdlicka om dagens system med inlämnade av exempelvis motioner till fullmäktige är tillräckligt säkert.

Det är ju bara regionfullmäktiges tjänstgörande ledamöter som får lämna in motioner, och nu när det uppdagats att ett flertal av SD-Gotlands inlämnade motioner kan vara skrivna av någon annan än partiets fullmäktigeledamöter är frågan i hög grad aktuell. 

Nu tror jag inte att regionen kan få till ett idiotsäkert system där det garanteras att ingen utomstående får inflytande på den gotländska politiken. Det går ju aldrig att säkerställa att den som lämnar in motionen också skrivit den. Och om partier låter utomstående skriva motioner som partiets ledamöter sen lämnar in, hjälper det inte att inlämnaren måste identifiera sig med bankID eller på andra liknande sätt. 

Skulle däremot någon annan lämna in en motion i partiets namn så tar jag för givet att seriösa partier reagerar. Det normala är ju ändå ett motionerna föregås av en demokratisk process inom partierna och då har man ju koll på sina egna motioner.

Vi får helt enkelt lita på våra politiker och de som ändå inte har någon egen politik, och bara agerar målvakt för andra, får förhoppningsvis väljarnas dom vid nästa val.

Men vill partier som är invalda i regionfullmäktige lägga ut sin politik på entreprenad så är det nog inget som regionen kan stoppa.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.