Skickliga programmerare utvisas på grund av petitesser medan assistansbolag utnyttjar familjemedlemmar för bedrägerier. Så absurda har de svenska reglerna för arbetskraftsinvandring länge varit. Nu reder regeringen äntligen ut systemet.
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) aviserade nyligen skärpta regler för arbetstillstånd för sökande utanför EU. På en pressträff (17/2) tillsammans med arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) och Sverigedemokraternas migrationspolitiske talesperson Ludvig Aspling, förklarade hon att S-regeringens utredning om ny arbetsmarknadsprövning skrotas.
Det är ett klokt besked. Att anställningar behovsprövas av en särskild instans, troligen en myndighet, skulle öppna för godtyckliga bedömningar. Erfarenheterna från det system med arbetsmarknadsprövning som fanns innan 2008 visar också att fackförbunden fick alldeles för stort inflytande över enskilda ärenden. I stället bör vi ha generella regelverk med krav som den sökande antingen uppfyller eller inte. Det vore både mer rättssäkert och rättvist.
Sådana krav är också vad utredarna nu ska ta fram, enligt regeringens nya direktiv. För det första nya krav på försörjning. I dag är kravet att lönen ska vara så hög att den som söker arbetstillstånd inte behöver försörjningsstöd, vilket motsvarar som lägst 13 000 kronor. I stället ska ett förslag tas fram på en lönenivå som motsvarar medianlönen i Sverige, alltså på ungefär 33 000 kronor. Även krav på heltäckande sjukförsäkring ska utredas.
För det andra ska vissa yrkesgrupper exkluderas från att få arbetstillstånd överhuvudtaget. Detta är ett särskilt välkommet medel för att stävja det missbruk som förekommer i vissa branscher.
Malmer Stenergard nämnde särskilt problemen med personlig assistans, vilket är en bransch som kan komma att helt uteslutas. Där har återkommande fall av så kallad brukarimport avslöjats. Alltså att personer beviljas uppehållstillstånd på falska grunder och sedan tar med sig familjemedlemmar med assistansbehov. Dessa kan sedan i sin tur utnyttjas för att andra familjemedlemmar får uppehållstillstånd som assistenter. Att sådant fusk nu ska stoppas är glädjande.
För det tredje ska dock invandring av högkvalificerad arbetskraft främjas. Många branscher är i skriande behov av kompetent arbetskraft men har för få sökande. Samtidigt har Sverige varit ökänt dåligt på att tillvarata de personer som söker sig hit för att göra rätt för sig. Förutom långa handläggningstider och dålig kontakt med myndigheter, har det återkommande rapporterats om så kallade kompetensutvisningar. När högkvalificerade och välmeriterade personer förlorar tillstånd över rena småsaker.
Vi har haft ett system som bestraffar dem som vill göra rätt för sig och bidra till samhället, samtidigt som de som utnyttjar systemet har fått hållas. Att regeringen nu ställer om kursen är inte en dag för tidigt.