Använd Kungahuset i diplomatin

Diplomati är symbolik, Sverige har en av de starkaste symbolerna som finns, vårt kungahus.

Sverige skulle kunna använda vår konung för mer representation utomlands

Sverige skulle kunna använda vår konung för mer representation utomlands

Foto: ADAM IHSE / TT

Ledare2022-07-29 06:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Man kan ha många åsikter om det svenska statsskicket, det finns många bra argument för och emot. Tyvärr så liknar de få debatter som pågår om monarkins varande eller icke varande mer en debattövning på en mellanstadieskola. Medan dessa debatter pågår i periferin så borde vi kunna enas som att i detta nu har vi en statschef och Konung som fungerar som en utmärkt symbol och representant för Sverige. En symbol som borde kunna användas mer i svensk diplomati. 

Här har vi en representant för Sverige som kan stå ovanför det dagspolitiska tjabblet och vars resor och representationer inte läggs under en partipolitiks lupp. Ta statsministerns besök i Ukraina som exempel. När hon väl åkte så sattes det i kontexten för den svenska valrörelsen. En inramning som inte hjälptes av att Magdalena Andersson valde att åka till Kiev samma dag som utmanaren till statsministerposten, Moderaternas Ulf Kristersson höll sitt almedalstal. Om just den dagen valdes av inrikespolitiska skäl vet vi inte, men att som regeringschef välja datum för en resa till ett land i krig är nog mer komplicerat än att välja datum för en solsemester. Om man då skulle jämföra med ett besök från Kungen skulle inte besöket fastna i samma inrikespolitiska gyttja. Det borde också finnas en aptit för ett kungligt besök från även ukrainsk sida, framför allt som han också delar namn med en av de pansarvapen som just nu används i försvaret av Ukraina. 

Det inte bara Ukraina som behöver stöd från Sverige, vi måste också stå upp för Taiwan. Nyligen aviserade talmannen i det amerikanska representanthuset Nancy Pelosi att hon tänkte göra ett besök på önationen. Något som har fått Kina att gå i taket. Kina erkänner inte Taiwan, eller Republiken Kina landet heter officiellt. Erkännande av Taiwan och de tvister är en komplicerad historia som sträcker sig tillbaka till kinesiska inbördeskriget och andra världskriget och de flesta länder erkänner heller inte Taiwan som en självständig stat. 

Kina ryggar inte tillbaka från att sätta tuff ekonomisk press på länder som stöttar och knyter band till Taiwan. Det är något som Litauen har fått känna på när de tillät Taiwan att öppna en representation i landet. Här måste Sverige stå sida vid sida med våra europeiska vänner och sida vid sida med Taiwan. Sverige har varit svaga i våra ställningstaganden för Taiwan. Det är förståeligt att ett exportberoende land i norra Europa har svårt att stå upp mot en supermakt som Kina, men om ett ännu mindre land som Litauen klara av att ha tillräckligt med ryggrad så borde vi också ha det. Framför allt så är vi starkare om vi står tillsammans med andra länder så som Litauen i vårt stöd. Hade inte ett stöd från hela det svenska folket symboliserats utmärkt av ett besök till Taiwan från Kungen?

I diplomatin spela symboler roll, varför inte använda en av våra främsta symboler mer aktivt och visa svenskt stöd för till exempel Ukraina eller Taiwan?

FÖRTYDLIGANDE

Som en kuriosa så kan man notera att det verkar finnas en bild av att granatgeväret Carl Gustaf skulle vara döpt efter Kungen, men det stämmer inte. Granatgeväret är döpt efter Carl Gustafs stads gevärsfaktori. Carl Gustafs stad är i sin tur det namn som Eskilstuna fick sina stadsprivilegier under. Även om rätt ska vara rätt så är ju detta inget som Sverige behöver skylta med då det antagligen är bättre för Sverigebilden att granatgeväret är döpt efter Carl XVI Gustaf än Eskilstuna.

Gotlänningen

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.