Enligt SCB:s beräkningar kommer Sveriges andel av invånare över 80 år att ha ökat med hela 50 procent till 2030, jämfört med 2019. Bara det kommer innebära en stor utmaning för välfärden. Samtidigt har Sveriges kommuner och regioner, SKR, varnat för att det kommer bli svårt att rekrytera arbetskraft framöver. Man menar att det kommer behövas ytterligare 400 000 anställda för att ta hand om Sveriges åldrande befolkning.
Utvecklingen ter sig sådan att det antagligen inte finns något annat val än att hitta flexiblare sätt att erbjuda vård. Apoteken kan vara en sådan lösning, vilket bland annat Apotekets vd Rasmus Nerman och chefsfarmaceut Louise Skalin argumenterat för (SvD, 24/9).
Det må möjligen låta radikalt i svenska öron, men faktum är att liknande system fungerar tämligen väl på andra platser i världen. I Norge och Danmark för farmaceuter samtal kring läkemedelsbehandling och kan även förlänga recept för vissa läkemedel. Därtill utför man också vaccinationer. I England läggs det nu fram ett förslag för att låta farmaceuter skriva recept på läkemedel för lindrigare besvär, exempelvis öronvärk, halsont, bihåleinflammation och så vidare. De ska även kunna skriva ut recept på p-piller.
Om Sverige skulle röra sig mot en modell likt den engelska uppskattar man att omkring 300 kronor skulle sparas per besök. Men en ännu större besparing är givetvis den tid som sparas. Det har på senare år varit ett återkommande tema att människor söker vården, och särskilt akuten, i onödan. På grund av lindriga sjukdomssymptom, exempelvis. Sådana fall hade lika gärna kunnat hanteras på apotek. Det hade avlastat många läkare och sjuksköterskor som då får tid att erbjuda vård till de som faktiskt behöver den.
I en undersökning från Sveriges läkarförbund uppgav nästan 2 av 10 att de avstått från att söka läkarvård eftersom att de upplevt att det är svårt att få tid, vilket också vittnar om behovet av att underlätta arbetet på vårdcentralen.
Det är lite märkligt att denna modell inte prövats ordentligt i Sverige än, även om vi på senare håll har tagit steg i rätt riktning. Farmaceuter är trots allt läkemedelsexperter och bör rimligtvis veta vilken medicin som används vid svinkoppor eller bältros. Om farmaceuters expertis togs bättre tillvara hade det förmodligen blivit betydligt lättare för den som behöver att få en snabb tid till vårdcentralen. Och problemet med väntetider lär inte bli mindre i takt med att de äldre blir fler.