Är beslutet om Romapaketet ens lagligt?

Kommunallagen 45 § Fullmäktige får handlägga ett ärende bara om mer än hälften av ledamöterna är närvarande.

Regionfullmäktiges presidie med ordförande Inger Harlevi (M) i mitten.

Regionfullmäktiges presidie med ordförande Inger Harlevi (M) i mitten.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Ledare2020-09-29 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Så står det i kommunallagen där det även tydliggörs i 5 § att "Fullmäktige bestämmer hur många ledamöter som fullmäktige ska ha". Men att det i 7 § beskrivs att en sådan ändring ”tillämpas först när val av fullmäktige hålls nästa gång i hela landet”.

När voteringen genomfördes i frågan om Romapaketet var en av de 36 anmälda ledamöterna frånvarande. Röstsiffrorna 20–15 och en frånvarande talar sitt tydliga språk. Av de 71 valda ledamöterna deltog bara 35 i ärendet vilket är färre än hälften. Ärendet är med andra ord genomfört i strid mot kommunallagen och kan därför ifrågasättas. 

Den Corona-överenskomna neddragningen till 36 ledamöter kan knappast gälla som ursäkt för att inte följa kommunallagen.

Och vad gäller för de ärenden som beslutades efter Romapaketet? Var fullmäktige beslutsmässigt? Och under vilka ärenden innan beslutet om Romapaketet var alla ledamöter närvarande?

När votering för punkt 12 på dagordningen genomfördes var alla med igen. Men de frågetecken som skapades under omröstningen om Romapaketet är tillräckliga för att det kan bli flera beslut som måste tas om.

Den här risken var något jag påpekade i torsdagens ledare. När det decimerade fullmäktige fysiskt befann sig i lokalen kunde presidiet ha koll på ledamöterna. Men risken med att ha digitala möten är att någon kan falla bort under tiden vilket inte är lika lätt att upptäcka. Något som blev uppenbart när en av ledamöterna antecknades som frånvarande under voteringen om Romapaketet.

Just Romapaketet fick annars en vändning man bara ser när Sverigedemokraterna har vågmästarrollen. En slank SD hit och en slank de dit och en slank de ner i knät på Alliansen. I regionstyrelsen ville SD ha garantier för att ett badhus att tala om skulle bli verklighet och när Alliansens företrädare inte kunde garantera det röstade man med den rödgröna oppositionen. Men till fullmäktigemötet hade partiet vänt i frågan och röstade trots det inte fanns några garantier för en försäljning. Nu kanske det blir en badbalja i Roma vilket knappast är det som förväntas av de som ville se badet återöppnat. Och tolka nu min skepticism rätt. Den entreprenör som var den enda som la ett bud på hela paketet och som dessutom har ett så stort Romahjärta kan inte trolla med knäna. Vill politikerna inte betala för att ha ett riktigt badhus i Roma är det ju inte hans fel att det bara blir en badbalja. Den skulden får man nu lägga på Centerpartiet och Sverigedemokraterna vilka bägge, under valrörelsen 2018, lovade att återöppna Romabadet och där bägge partierna nu sviker ni sina väljare. Om ärendet nu inte tvingas att tas upp igen på grund av de frågetecken jag beskrivit.

Nu är det inte hela världen om beslutet överklagas och blir förklarat ogiltigt. Det är ju bara att ta upp ärendet igen där beslutet troligen blir detsamma. Om inte SD slinker ur Alliansens knä och återigen röstar på de rödgrönas förslag.

Till P4 Gotland förklarar Lars Engelbrektsson (SD) att han fått garantier av Alliansen som gjorde att man svängde. Vilka garantier nämndes inte, men för att det ska kunna bli ett badhus värt namnet måste det tillföras minst 2 till 3 miljoner kronor mer i driftstöd än de 300 000 som fanns med i upphandlingen. Men om något sådant genomförs innebär det att man förändrar villkoren i den upphandling som är gjord vilket inte är möjligt, om man inte vill framstå som helt inkompetenta. Jag tror SD gått i en fälla som de nu sitter fast i och därifrån får se hur deras utlovade badhus förvandlas till en badbalja.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.