Dags för regionen att hitta lösningar på luftproblemen

Hittills verkar inte de åtgärder som regionen tagit till för att förbättra luften i Visby göra någon skillnad.

När det gäller partiklar har Visby bland den sämsta luften i hela landet. Kalkkross som används till halkbekämpning sprider ett ohälsosamt damm.

När det gäller partiklar har Visby bland den sämsta luften i hela landet. Kalkkross som används till halkbekämpning sprider ett ohälsosamt damm.

Foto: Henrik Radhe/arkiv

Ledare2024-04-04 20:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Luften i Visby är stundvis så dålig att vi borde hålla oss inomhus. Det visar de mätningar som görs och gjorts sen ett flertal år tillbaka.

Regionen har tillsatt åtgärdsplaner och vidtagit åtgärder som de trott skulle ha verkan. Men utifrån de mätresultat som finns att tillgå verkar åtgärderna inte hjälpa. I alla fall inte tillräckligt mycket. Luften i Visby fortsätter att hålla en hög nivå av skadliga partiklar.

Det finns vad jag förstått två stora bovar. Fordonstrafik och sandning som halkbekämpningsmetod.

För att minska trafiken i de centrala delarna av Visby måste det först finnas alternativ. Jag tänker att en välutvecklad kollektivtrafik i Visby skulle vara ett sätt för boende i Visby att välja bort bilen. Men även bra cykel och gångvägar är en lösning.

Men för de som bor utanför Visby räcker det inte med en väl utbyggd kollektiv stadstrafik. De måste ju ändå kunna parkera bilen i närheten av en busshållplats vilket inte är det enklaste i dag. Jag utgår från att kollektivtrafiken på landsbygden inte kommer att byggas ut i en utsträckning som gör det enkelt och flexibelt för boende utanför Visby att välja bort bilen.

Om det finns stora rymliga parkeringsplatser vid de stora infartslederna och det också går skyttelbussar till och från Visbys centrum skulle bilkörandet i Visby kunna minskas. 

Bra parkeringsplatser vid de stora infartslederna, skyttelbussar och en väl utbyggd kollektiv stadstrafik skulle tillsamman bli en i mina ögon bra lösning för att minska trafiken i Visbys centrala delar. Problemet är att det inte görs i en handvändning.

Vad som däremot kan göras direkt är att byta ut grus och sand till salt som medel för att bekämpa halkan i Visby. Då skulle man även kunna införa dubbdäcksförbud på vissa utvalda gator och på det sättet få ner vägslitaget från dubbdäcken som också skapar luftförorenande dammpartiklar. Gatorna med dubbförbud kan sen utökas när möjligheten till parkering och skyttelbussarna gör att de som kör dubbat på de saltfria gotlandsvägarna inte behöver bege sig in i stan med bilen.

Nu är vägsalt inte miljövänligt, men jag tror att det ändå är ett bättre alternativ än grus, sand och dubbdäck.

Eller varför inte göra Visbys gator till ett försöksområde för ett miljövänligt alternativ till vägsalt. Vad jag kan läsa mig till har det gjorts ett flertal försök med miljövänliga alternativ. Varför inget av dessa redan ersatt saltet vet jag inte men i ett så begränsat geografiskt område som Visby kan nya metoder testas i en rätt lite skala.

Allt detta kräver politiskt mod. Utbyggnaden av kollektivtrafiken i Visby kommer med största sannolikhet utmynna i protester från de som vill se satsningar på landsbygden. Samma sak med utbyggda cykel och gångvägar, och för den del skytteltrafiken från dyra parkeringsplatser. 

Men luften i Visby måste förbättras och det är en fråga som berör hela Gotland. Inte bara de som bor i Visby.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.