Är det verkligen klokt att öppna upp Sverige igen?

I tisdags meddelade regeringen att de flesta restriktionerna kommer att tas bort den 29 september, men är faran verkligen över.

Detta är en genrebild och varken platsen, människorna eller Zlatanstatyn har med ledarens innehåll att göra.

Detta är en genrebild och varken platsen, människorna eller Zlatanstatyn har med ledarens innehåll att göra.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2021-09-09 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Frågan om de restriktionerna som regering och myndigheter infört under coronapandemin har varit omdiskuterade nästan från dag ett. Det har funnits kritiker som ansett att restriktionerna borde vara tuffare och de som menar att de varit för tuffa. Att diskussionerna varit så breda är naturligt då vi aldrig i modern tid ställts inför ett så stort hot mot liv och hälsa.

Men i och med att allt fler blir vaccinerade minskar också risken för att smittade hamnar på sjukhus. Om det nu inte dyker upp nya mutationer som vaccinet inte biter på går vi mot en framtid där covid-19 blir som vilken säsongsinfluensa som helst. Förutom att vi eventuellt behöver vaccineras igen med jämna mellanrum.

Redan i dag har vi en smittspridning som, utifrån bekräftade fall, är likvärdig med de värsta veckorna för säsongsinfluensan 2019. Men då bör vi komma ihåg att testningen för säsongsinfluensa inte är i närheten av den testning av covid-19 som görs nu.

Med tanke på läget ser nu regering och myndigheter möjligheten att ta bort de mest frihetsinskränkande restriktionerna. Men regeringen vill behålla både hängslen och livrem. De vill snabbutreda en lag angående pandemipass och de vill även förlänga den tillfälliga pandemilagen. Enbart för att ha verktyg om smittläget vänder.

Reaktionerna på regeringens planer att minska restriktionerna skiftar beroende på bransch. Företrädare för kulturen, idrotten och restaurangnäringen jublar, samtidigt som personal inom sjukvården känner en kraftig oro. Även de experter som sedan tidigare aktivt verkat för tuffare restriktioner anser att det är för tidigt att öppna upp landet.

Själv är jag varken verksam i en bransch som drabbats hårt av pandemin eller smittskyddsexpert, men anser ändå att vi borde utgå från någon form av försiktighetsprincip. Över 14 000 coronarelaterade dödsfall i Sverige visar att viruset inte är att leka med. Vaccineringen skapar givetvis ett utrymme för minskade restriktioner, men nya mutationer har visat sig mindre känsliga för vaccin. 

Sjukvården, som redan innan pandemin var underbemannad har gått på knäna i närmare 18 månader, behöver vila. Smittskyddsexperter varnar för att smittspridningen kan öka i en omfattning vi inte vill ha. Vi ser också hur nya mutationer som är mindre känsliga för vaccinen snabbt sprids över världen.

Med det i åtanke känner inte jag att det är läge att öka riskerna för smittspridning genom att ta bort restriktioner och klumpa ihop människor på läktare, i festlokaler och i restaurangmiljöer.

Skoldebatt

I gårdagens ledare på sidan bredvid skrev Eva Bofride ”det viktigaste för GF och andra S-röster är att framställa Centerpartiet i dålig dager. Till och med när de är överens med Socialdemokraterna gör Centerpartiet fel.” Detta angående min ledare som beskrev Centerns sätt att behandla de gotländska skolorna. 

Jag förstår att Bofride vill se det som att C och S är överens. Men skillnaden mellan partierna är fundamental när det gäller det viktigaste, att följa upp skolbeslutet med ekonomiska medel. 

C och S, med flera, var överens om att inte lägga ner landsbygdsskolor, men nu när beslutet också kräver ekonomiska medel är det stopp och nej. C vill inte skjuta till medel för skolans beräknade underskott och i den budget för 2021 som alliansen och SD ställde sig bakom är skolans budget betydligt lägre än i det budgetförslag som S lade fram. 

Men jag förstår att Bofride vill förmedla en bild där C och S är överens då verkligheten är inte speciellt fördelaktigt för C där de står mellan hötapparna och inte vet vilken de ska välja i frågan om den gotländska skolan. Ska de välja besparingar genom nedläggningar av landsbygdsskolor eller ökade kostnader genom att ha kvar skolorna. I slutändan valde C inget av det. De valde att både behålla en dyrare organisation och att genomföra besparingar. Något som i slutändan drabbar elevernas utbildning, vilket var ämnet för min tisdagsledare där jag frågade om utbildningen bara är sekundär för skolpolitiker.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.