Är det läge för en svensk fångkoloni?

Kommer vi att få se en stor mur kring Gotland framöver, så människor som begått brott kan dumpas här då de inte får återvända till samhället.

Kommer vi att få se en stor mur kring Gotland framöver, så människor som begått brott kan dumpas här då de inte får återvända till samhället.

Foto: Fredrik Persson/TT

Ledare2019-10-29 05:01
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

England skeppade från slutet av 1700-talet fram till mitten av 1800-talet brottslingar till Australien. Allt för att de inte ansågs välkomna tillbaka till samhället efter avtjänat straff. I den fiktiva filmen Flykten från New York hade man byggt en enorm mur runt Manhattan, dit brottslingar dumpades för att sedan leva sina liv utanför samhället bäst de ville. Nu börjar jag fundera på om det är detta som Moderaterna är ute efter när de anser att personer som döms för brott med en straffsats där fängelse ingår inte är välkomna tillbaka till samhället. Nu pratar vi om brottsliga handlingar som till exempel rattfylleri vilket gör att den tanke M har kan drabba många. Är detta verkligen sant! Vill Moderaterna verkligen att personer dömda för mindre allvarliga brott som exempelvis rattfylleri aldrig ska få komma tillbaka till det svenska samhället? Har de en tanke som påminner om filmen där Manhattan blev ett ställe att dumpa brottslingar de inte ville ha kvar på gatorna? Nej det vill M inte. I alla fall inte officiellt. Deras förslag gäller bara personer som invandrat och uppbär uppehållstillstånd eller är asylsökande. Vi svenskar kan lugnt dricka och köra utan risk att få lämna landet för evigt.

Jag gillar inte att det finns förslag på att lagen ska vara olika beroende på personers ursprung. Vi ska alla vara lika inför lagen. Personer som inte har tillstånd att vistas i landet ska givetvis utvisas, oberoende om de begår brott eller inte. Men asylrätten kan knappast hänga på om personen i fråga begår brott eller inte. Den regleras med helt andra regelverk. Givetvis ska brott beivras och brottslingar straffas, men att straffa personer med utländsk härkomst hårdare av just den orsaken är på gränsen till rasistiskt. 

Men nu är det inte bara personer med utländsk härkomst som moderaterna vill straffa hårdare. Även barn ska straffas hårdare. Moderaterna vill både sänka straffmyndighetsåldern och ta bort ungdomsrabatten. Detta trots att vetenskapen visar att hårdare straff inte minskar brottsligheten. Tvärt om, hårdare straff ökar risken för återfall i brottslighet. 

Vi behöver än en gång ha en diskussion om varför vi har de olika straffen. Vad är samhällets ansvar? Är det öga för öga och tand för tand, eller att utforma både straff och samhälle på ett sätt som minskar risken för att personer begår brott eller återgår i brottslighet. Om vi vill att samhället ska agera som hämnare behöver vi förändra hela kriminalvården. Då är tanken att personer som begått brott som rattfylleri eller värre inte ska få gå tillbaka till samhället och vi bör då överväga både dödsstraff och en straffkoloni/avstjälpningsplats, då vanliga fängelseplatser knappas hinner byggas ut i den takt det skulle behövas.

Men det är fel väg att gå. Jag tror att vi kan bygga ett samhälle där brottsligheten minskar utan att ta i från tårna. Men då måste vi minska klyftorna i samhället. Vi måste ge barn och ungdomar framtidstro så de väljer utbildning framför brott. För att komma dit behöver vi ordentliga satsningar på både skola och socialtjänst. Det är humanare, men framför allt ett betydligt effektivare sätt att minska brottsligheten.