Är det omöjligt att vända trenden för klimatet?

Årets rankning av företagsklimatet blev som en mask i det halvätna äpplet för Gotlands del. Eller hur man nu ska skildra motsatsen till lök på lax.

Mobilnät och bredband är ett område där gotländska företagare är som mest nöjda.

Mobilnät och bredband är ett område där gotländska företagare är som mest nöjda.

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Ledare2020-09-24 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gotland tappar 28 (!) platser och ligger nu på plats 263 av 290 kommuner. Kanske ska vi börja sträva efter att bli sämst istället för bäst? Det är i alla fall ett mål som ligger inom räckhåll. Till skillnad från att bli Årets tillväxtkommun 2020 som är det verkliga målet.

Arbetet sattes igång med lämplig och vällovlig bestämdhet. Peter Lindvall, då gotländsk projektledare för "Årets tillväxtkommun 2018" presenterade uppdraget vid ett frukostmöte i maj 2014.

Om detta skrev jag då: "Två saker gjorde mig lite orolig vid gårdagens frukostmöte om företagsklimatet: 1: att man ansåg det realistiskt att Gotland om tre år ska ha det bästa företagsklimatet i Sverige, 2: att det lite för många gånger pratades om att politikerna skulle ”lägga ner parti­politiken”.

Två år senare, juni 2016, var Peter Lindvall regiondirektör och sa åter ifrån på skarpen när arbetet inte gått nämnvärt framåt.

Vid ett nytt frukostmöte gav han regionens dåvarande näringslivsstrateg, Michael Enlund, och företagslots, Beata Afzelius, ett tydligt uppdrag: "Ni har på er fram till midsommar i år att komma fram med en handlingsplan som kan presenteras på regionens koncernledningsmötet veckan efter."

Hårda bud.

Nu är vi snart i slutet av 2020 och självklart har mycket gjorts, många klutar har satts till, drag har skett åt samma håll, armar har krokats och alla goda krafter har samverkat.

Men varför ligger vi då fortfarande och skvalpar i botten av landet när det gäller relationerna mellan tjänstemän, politiker och företagare? Vilka konkreta faktorer och händelser finns som kan belysa problemet?

Ligger det helt utom vår kontroll att vända trenden?

Lite talande är det att en av faktorerna i rankningen som stigit mest är kommunalskatten. Gotland får alltså ett bättre värde eftersom andra kommuner höjt skatten...

Samma är det med en fråga där vi tappat mycket, mobil och bredband, en fråga som de gotländska företagarna är mest nöjda med. Även här påverkas Gotland av att fler kommuner börjar komma ikapp med bredbandsutbyggnaden.

Man kan detaljstudera alla olika frågor som rankningen grundas på. Men det viktigaste är ändå att se trenden, jämföra med sig själv, går vi åt rätt eller fel håll? 

Sannolikt vet man svaret i det tillväxtråd som finns under Region Gotlands hatt där alla intressentorganisationer inom näringslivet, ansvariga myndigheter och närmast berörda organisationer finns med.

Kanske borde man kommunicera mera från dessa möten och vad man kommer fram till. Attityder och klimat påverkas inte bara av egna upplevelser utan också av andras berättelser.

Låt oss strunta i tävlingar för att få ett diplom eller ful pokal. Ta rankningen på det allvar den behöver tas och öka dialogen både med företagen och allmänheten.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.