Som konsument vill man ju gärna veta vad som gäller när man köper något som ska ha en speciell egenskap. Exempelvis kan det vara bra veta vad som gäller för en vara som saluförs som rostfri. Vad är det egentligen för skillnad på en vanlig produkt och en produkt som saluförs som rostfri?
Jag har, i min lilla naiva värld, varit övertygad om att något som är rostfritt inte ska kunna rosta, medan andra järn- och stålprodukter kommer att rosta, förr eller senare. Oftast förr.
Men min lilla värld är nu i gungning efter det att den rostfria badbaljan som lagts in i Hemsebadet börjat rosta. Uppenbart, utifrån min naiva hållning, är den då inte rostfri. Den har ju uppenbart rostat och var därmed rostig. Tills rosten togs bort.
Frågan är om den är en rostfri produkt igen bara för att den fri från rost? Är rostfri och fri från rost samma sak? Eller är något som sägs vara rostfritt bara rostfritt så länge det inte rostar?
I så fall är många av de järn- och stålprodukter man köper också rostfria även om de inte säljs som rostfria. För exempelvis en ny skruv med ett litet fabrikslager fett är ju faktiskt rostfri, eller kanske man ska säga fri från rost. För det är, trots att den säljs fri från rost, ingen tillverkare eller säljare som vågar påstå att den vanliga skruven är just rostfri.
Det borde i sin tur innebära att det som säljs som rostfritt måste vara mer rostfritt än en vanlig skruv. Men var går gränsen. Hur lång tid ska en rostfri produkt förbli rostfri för att den ska kunna säljas som rostfri?
I fallet med Hemsebadets rostfria balja höll den sig rostfri i ungefär sex månader. Efter läslovet stängdes badet för underhåll. De misstänkta rostfläckarna skulle kontrolleras och åtgärdas, vilket nu har gjorts. Det var mycket riktigt rost och den är nu borttagen. Något som då borde innebära att baljan återigen är rostfri? Eller är den rostfria badbaljan inte längre rostfri då den de facto rostat en gång. Eller är den verkligen en rostfri produkt då man kan förvänta sig att den kommer att rosta igen, även om den för tillfället inte är angripen av rost.
Nu är, för sakens skull, rostfritt stål inte en rostfri produkt utan en produkt som bara kallas rostfri då den tar längre tid på sig att rosta. Hur lång tid är självklart beroende av den omgivning den hamnat i.
När det gäller renovering av gamla badbassänger med betongkonstruktioner marknadsförs det framgångsrikt att övergå till rostfria bassängkonstruktioner. Vilket man nu gjort i Hemse. På en hemsida jag hittade, och upplever seriös, beskrivs det att konstruktionen i rostfritt stål förblir helt opåverkat av vatten, klor och korrosion i decennier.
Man kan ju förstå varför regionen, och många andra bassängägare, valt just den lösningen när betongkonstruktionen eroderat och behövde ersättas. Renoveringen blir ju dessutom betydligt enklare och därmed billigare.
De betongkonstruktioner som var moderna på 1970-talet har också kritiserats för att inte hålla i längden då deras livstid bara är typ 40 år. Vilket man lite elakt kan hävda är typ 39,5 år längre än den rostfria konstruktionen i Hemse.
Nåja. Det vi nu kan vänta oss är en diskussion om vems fel det är att den rostfria badbaljan rostar och vem som får stå för de kostnader som uppstått och kommer att uppstå. Region Gotland har fått fem års garanti på jobbet, vilket tyvärr inte är någon garanti för att badgästerna har tillgång till badet i minst fem år. Utan bara att regionen inte behöver betala eventuella fel som går på garantin. Något som, utifrån den erfarenhet jag har av kommuners garantier, kommer innebära att regionen ändå får stå för de mesta, samtidigt som badgästerna lär få räkna med långa perioder utan möjlighet att bada.
Medan allt detta pågår är vi många som fortfarande står frågande och undrar hur rostfritt något som rostar egentligen är.