Det är väl inte ett bokstavligen oräkneligt antal gånger som jag skrivit om att det är något fundamentalt fel med hur sjukvården i Sverige är organiserad och dess drivkrafter. Men många gånger är det. Om hur vi har läkarbrist trots att läkarna är många fler än de brukade vara och om hur svenska läkare i genomsnitt träffar betydligt färre patienter i genomsnitt än läkarna i jämförbara länder.
TV4-Nyheterna lyckades i helgen göra problemet väldigt konkret, efter att ha undersökt förhållanden i barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i region Sörmland, som har landets värsta BUP-köer. Bara nio procent av de barn som behöver hjälp av BUP får vård inom den tid som föreskrivs av den så kallade vårdgarantin. Som kanske förtjänar en annan definition än "garanti", när bara ett barn av elva får åtnjuta den.
TV4-nyheterna lyckades få tillgång siffrorna för en av BUP:s mottagningar i regionen. Under en vecka i mars träffade en av mottagningens läkare sju patienter.
"Och de andra läkarna har lika få eller ännu färre besök under samma vecka."
Annorlunda förhöll det sig däremot med den hyrläkare som arbetade vid samma mottagning. Den han med 20 patientbesök under veckan i fråga.
Det blev inte bättre när TV4-Nyheterna granskade en fyraveckorsperiod:
"När man tittar på schemaläggningen över en fyraveckorsperiod nu i mars så har läkarna vid Bup-mottagningen i snitt 18 besök under de veckorna medan hyrläkaren har 66 inbokade patienter."
I en av svensk sjukvårds mest ködrabbade verksamheter, som ska vårda utsatta barn, ägnar sig de fast anställda läkarna huvudsakligen åt något annat än att träffa patienter. Det är ju helt förfärande.
Vad gör de? Jag skulle vilja liksom obemärkt glida med som en skugga under några arbetsdagar bara för att iaktta. Om det är administrativa plikter som bär en stor del av skulden så måste det vara en oerhört frustrerande verksamhet att arbeta i.
Det är ju inte första gången jag råkar på uppgifter av den här typen, men då är det oftast i anekdotisk form. Men än en gång har jag pratat med hyrläkare i primärvården, som berättat om hur många fler patienter de hinner träffa under en dag, än deras fast anställda tillfälliga kollegor. Samma sak när jag träffade en av Region Gotland inhyrd läkare som i strid ström träffade patienter för en specifik typ av undersökningar. Han var så effektiv att han ringde och kollade om vi kunde tidigarelägga min bokade undersökning.
Om sjukvården ska förbättras så är det inte en god lösning att bara trycka in mer pengar i en icke fungerande organisation. Vem vet vad man får ut av det? Det är inte en behandling med god prognos.