Hur blev lyckad skola ett stort skolproblem?

Är ordning och reda och ordnad ekonomi verkligen så förfärligt? Efterfrågan tyder inte på det.

Internationella Engelska Skolan, i det här fallet skolan i Solna.

Internationella Engelska Skolan, i det här fallet skolan i Solna.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2023-02-07 06:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Engelska skolan är en koncern som driver 46 skolor i Sverige. Det skulle kunna vara ännu fler. Skolinspektionen sade i somras nej till ansökningar om att starta nya skolor i Göteborg, Norrtälje, Huddinge och Upplands Bro. Enligt myndigheten hade inte Engelska skolan tillräckligt väl belagt hur stort intresset var för att gå i skolorna.

Man skulle kunna tycka att det var en något petig invändning. Koncernens befintliga skolor är framgångsrika och eftersökta. Problematiskt framgångsrika, tycks somliga anse. Och trots goda utbildningsresultat så är det att problematisera verksamheten som tycks vara vissa mediers huvudsakliga skäl att intressera sig för Engelska skolan.

I helgen var det SVT som granskat koncerninterna transaktioner, där Engelska skolan i Sverige skickat en halv miljard till ägarbolagen.

Men egendomligt nog – men det är naturligtvis egentligen inte alls konstigt – så tycks inte föräldrar och elever skrämmas bort från Engelska skolan, bara för att den är även ekonomiskt framgångsrik. Tvärtom är det en styrka, när verksamheten är stabil istället för att leva på marginalen.

Det har inte bara handlat om pengar när det handlat om Engelska skolan. Det har också varit en följetong om skolans klädkod som somliga, däribland Skolinspektionen, beskrivit som en inskränkning av elevernas frihet och integritet.

Det har inte heller skrämt bort föräldrar och elever. Kan det möjligen vara så att många ser en klädkod som ett plus snarare än ett minus? De kanske rent anser att Skolinspektionen är ett större problem för den svenska skolan än framgångsrika friskolor. Mpnga tycks vilja ha en skola med studiero, ordning och reda och grundläggande regler för hur eleverna ska föra sig och bete sig mot varandra och skolans personal.

Det är kanske de skolor som har verkliga problem – både kommunala skolor och friskolor – som främst borde vara föremål för uppmärksamhet. Men med positiva syften. Skolan har en oerhört stor betydelse om vi vill försöka vända utvecklingen och återvinna tillit och hävda viktiga gemensamma normer. Då är det kanske läge att fundera över vad det är som Internationella Engelska Skolan har lyckats väl med och på vilka punkter den kan vara ett gott föredöme snarare än en jagad avvikare.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.