Är problemet i svensk sjukvård att det finns lösningar?

Var ligger problemet i svensk sjukvård? Att folk i behov av vård inte kommer fram till vården eller att det finns lösningar men från "fel" aktörer?

Vårdköerna var långa redan före coronapandemin. Nu behövs alla krafter för att jobba av vårdskulden.

Vårdköerna var långa redan före coronapandemin. Nu behövs alla krafter för att jobba av vårdskulden.

Foto: Simon Rehnström/TT

Ledare2020-08-20 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Regeringen har tillsatt en utredning för att utreda "de negativa konsekvenserna av privata sjukförsäkringar" och att man genom dessa påstås få vård före andra som kanske har samma eller större behov.

Eftersom man satsar så mycket tid och (skatte)pengar på en sån utredning borde det finnas ett klart och formulerat konkret problem. Om privata utförare regelmässigt bryter mot hälso- och sjukvårdslagen borde det vara känt och en rad privata vårdföretag bli av med sina avtal med landets regioner. 

Jag hittar inga sådana fakta, vare sig i socialminister Lena Hallengrens (S) uppdrag eller när jag letar på nätet och i nyhetsarkiv. 

Det jag hittar är däremot detta, hämtat från svenskforsakring.se, Försäkringsföretagens
branschorganisation: "Nej, försäkringspatienter går inte före i kön. Privata vårdgivare följer Hälso- och sjukvårdslagen och prioriterar patienter utifrån behov där den som har det största behovet av hälso- och sjukvård ges företräde till vården. Regionerna tar aldrig försäkringspatienter".

Om försäkringsföretagarna inte bara bryter mot lagen utan dessutom ljuger oförblommerat om saken i sina officiella kanaler, då är det verkligen kris och då behövs inga utredningar, då behövs omedelbar lagföring.

De som har pengar kommer alltid att kunna köpa det de vill ha. Det kommer ingen utredning eller lag att kunna ändra på.  

Problemet verkar vara att de privata aktörerna löser problem som det allmänna år ut och år in säger inte går att lösa. När vårdföretag erbjuder digital vård ses det inte som en förbättring av vården utan som något dåligt som borde förbjudas.

Man ser dem som använder sig av tjänsten som hypokondriker som inte behöver vård men som ändå konsumerar vård via apparna, där fakturan sedan går till hemregionen. 

Vården i Sverige är extremt pressad och var det redan före coronapandemin. En press som lett till att man som vårdsökande ofta upplever det som att vården anstränger sig mer för att hindra folk att komma fram och få en tid, än att underlätta detsamma.

En privat sjukförsäkring kan inte köpa dig vård om du inte behöver vård. Bedömningar och prioriteringarna är desamma för alla sorters vårdgivare. Det är också till största delen arbetsgivare som står för de privata försäkringarna, nästan 6 av 10 får sin sjukförsäkring betald av sin arbetsgivare.

Här finns ju en stor drivkraft för arbetsgivarna att hålla sin personal frisk eftersom det är arbetsgivaren som betalar sjuklön de första två veckorna.  

3 av 10 försäkringstagare har tecknat sin sjukvårdsförsäkring som en gruppförsäkring och resten har en individuell sjukvårdsförsäkring, som individen har tecknat själv. Totalt räknar man med att cirka 680 000 svenskar har en privat sjukförsäkring i dag.

Se till att stoppa dem som eventuellt inte följer lagen istället för att sätta krokben för dem som försöker lösa problem och hjälpa människor att få vård. Kan det va nåt?

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.