Den digitala utvecklingen, som coronakrisen skyndat på, har nu även tagit första maj till en ny tid. Både Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson höll sedvanliga första majtal, men utan publik och utan demonstrationståg. Tal som direktsändes av bland annat SVT-forum.
Det var inte heller vanliga första majtal som levererades av Löfven och Thorwaldsson. Bädas tal var starkt påverkade av den kris som samhället nu genomlider. Stefan Löfven hade lämnat partiledarrollen hemma och lät landsfader Löfven träda fram. Han höll ett tal utan sedvanliga politiska fraser, utan nya politiska förslag och helt utan partipolitisk konfrontation. Det var istället ett tal till nationen där han vädjade om fortsatt solidaritet i denna kris som vi ännu är långt ifrån att vara igenom.
Om Stefan Löfvens antog landsfadersrollen så tog Karl-Petter Thorwaldsson på sig rollen som agitator. Han började med att tacka alla LO-förbundens medlemmar för att det är dem som bär Sverige genom krisen. LO-ordföranden nämnde också att det ojämlika samhället syn än tydligare i coronapandemin. Thorwaldsson avslutade sitt tal i en lite mer positiv anda då han pekade på att fler har insett att vi behöver ett starkare samhälle. Ett samhälle som står starkt i både vardag och kris.
Under ett vanligt första majfirande kan vi välja och vraka bland platser och talare. Här på Gotland brukar det firas i både Visby och Rute. I dessa coronatider har det av naturlig anledning inte varit möjligt. Socialdemokraterna på Gotland valde istället att publicera ett tiotal filmer på sin Facebooksida, inför första maj, där lokala företrädare höll mycket korta första majtal. På TV och i sociala mediekanaler ser jag hur många Socialdemokrater och Socialdemokratiska föreningar håller sina firanden digitalt. Allt från förinspelade tal till direktsända alternativ. Då man får följa firandet hemifrån har man även uppmanat människor att hänga ut något rött för att visa solidaritet med arbetare i Sverige och övriga världen. En uppmaning som har färgat delar av våra bostadsområden i en fin röd kulör.
Det är även tydligt att första maj fortsätter vara en dag då arbetarrörelsen sätter dagordningen. Allt från rikstäckande medier till lokala redaktioner följer och rapporterar flitigt från de olika arrangemangen. Alla stora redaktioner ger sina politiska kommentatorer stort utrymme att beskriva vad som sägs i talen och vad det kan komma att betyda. Första maj är en stor dag för arbetarrörelsen. Dels för att få politiska rörelser får ett så stort genomslag medialt under ett helt år som det arbetarrörelsen får under första maj. Men även för att man inom rörelsen förenas tillsammans för att visa att man är stolt för allt man gjort men inte nöjd då samhället alltid kan förbättras.