Alla sätt inte bra när äldrevård ska bemannas

Man kan lätt förvärra situationen om man får dumma idéer när kommuner och regioner har problem med att rekrytera till flera olika verksamheter.

Enmansbandet är inte ett framtidskoncept.

Enmansbandet är inte ett framtidskoncept.

Foto: Alvaro Barrientos

Ledare2023-05-31 05:25
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gotland är absolut inte ensamt om att ha problem med rekryteringen och personalförsörjningen i äldrevården. Tidningen Dagens Samhälle berättar exempelvis bland annat om hur Kungsbacka kommuns tekniska chef Ulrika Granfors ska sommarjobba på ett äldreboende. Något den tekniska chefen i fråga kommenterar med:

"Intern rörlighet är framtidens melodi."

Jag är väldigt skeptisk till att den typen av intern gig-ekonomi skulle vara lösningen för kommuner och regioner när de försöker lösa sina uppgifter.

Om kommunernas personal i framtiden kallsvettigt får räkna med att hoppa in och kavla upp ärmarna i den verksamhet där nöden för tillfället är störst – oavsett om det är i skolan, parkförvaltningen, socialtjänsten eller reningsverket – så föreställer jag mig att det inte bara är i äldrevården som man kommer att få rekryteringsproblem. Viss beredskap till förändring i arbetslivet är så klart nödvändig, men...

Jag tror inte heller att extremt långtgående jobbrotation mellan verksamheter som definitivt kräver olika grad av specialkompetens är ett bra sätt att upprätthålla verksamheternas kvalitet.

Måndagens GA rapporterade om hur Gotlands äldrevård har en något lägre personaltäthet än snittet på fastlandet och att andelen med adekvat utbildning för arbetet också är något lägre. Och att Region Gotland kämpar med att erbjuda personalen de anses behöva. Är det någon som på allvar tror att lösningen skulle kunna vara att tillfälligt skyffla in personal från andra förvaltningar i verksamheten? Och hur skulle arbetslivet påverkas för all den personal som redan jobbar i äldrevården och vet vad det innebär när oerfarna ska skolas in?

Det kan kanske vara praktiskt för arbetsgivaren om den lurar sig att se de anställda som legobitar som kan petas ungefär var som helst i samhällsbygget, men om den attityden skulle praktiseras så lär man skapa fler problem än man löser. Både för de kommunala verksamheterna och för de medborgare som är beroende av tjänsterna.

Om det är något som har varit framtidens melodi under lång tid så är det snarare specialisering. Det är genom specialiseringen som mänskligheten har kunnat bygga en allt kunnigare, komplexare och rikare civilisation. En ny verklighet där alla ska kunna fuska med allt vore att ta flera steg tillbaka. Det kommer inte att leda till ett bättre samhälle.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.