Att andra får mer frihet innebär inte att din begränsas

Hur kan så många kämpa så hårt för att staten ska få fortsätta ha tolkningsföreträde över enskilda medborgares rätt att vara den de är?

Förra skolministern Lina Axelsson Kihlblom (S) blev den första transpersonen att ta plats i en svensk regering.

Förra skolministern Lina Axelsson Kihlblom (S) blev den första transpersonen att ta plats i en svensk regering.

Foto: Lars Schröder/TT

Ledare2024-04-10 20:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det finns mycket man inte förstår här i världen och det den ena anser som självklart tycker den andre är skrot. 

Inget konstigt med det och så ska det vara. Men det finns ändå några grundläggande grejer man behöver vara överens om som samhälle och mänsklighet.

Som att vi inte får mindre frihet eller sämre rättigheter för att nån annan får mer frihet och stärkta rättigheter.  Din rätt att vara den du är blir inte mindre för att andra får samma rätt. Ditt liv påverkas inte av att andra får rätt att bestämma över sitt liv och sin kropp.

Det här är självklarheter ända tills man börjar prata i mer konkreta termer. Ni anar vart jag är på väg.

Den nya könslagen har redan avhandlats på diverse ledarsidor, debattforum och i fikarum och omklädningsrum. Rätten att byta juridiskt kön ska stärkas.

Att byta juridiskt kön betyder inte att man gör ett könskorrigerande kirurgiskt ingrepp. Det betyder att man ändrar pronomen. En liten sak för får byråkrati och för alla oss andra men en livsavgörande sak för den enskilda personen.

Förslaget i den nya lagen är att man ska slippa de omfattande medicinska utredningar som gäller nu, med den nya lagen ska det räcka med ett utlåtande av en läkare. Dessutom sänks åldersgränsen från dagens 18 år till 16, förutsatt att personen har målsmans tillstånd.

Frågan om transpersoners rättigheter är generellt omgärdad av stor okunskap och ovanliga allianser av grupper som vanligtvis står väldigt långt ifrån varandra gällande synen på människors rättigheter.

Till exempel står stora delar av S-Kvinnor på samma sida som SD och KD medan M och L sökt stöd hos de rödgröna för att bana väg för den nya lagen.

Argumenten mot och farhågorna med lagen är grundade i omsorg och god vilja men det blir absurt när man verkar tro att människor skulle vara beredda att ändra sitt juridiska kön med allt vad det innebär för att lättare kunna vinna en idrottstävling.

Eller att manliga sexualbrottslingar skulle genomgå samma procedur för att få tillträde till kvinnornas omklädningsrum.

Agnes Wold och Margot Wallström är två av 54 mer och mindre kända personer som undertecknat en debattartikel i Expressen där man bland annat konstaterar: "En biologisk man kan alltså bli kvinna i lagens mening utan att göra några som helst ansträngningar för att uppfattas som sådan. Den som inte ser vad det kan få för konsekvenser för kvinnor som också är en skyddsvärd grupp är mer än lovligt naiv".

Bästa svaret till detta märkliga påstående kommer från Lina Axelsson Kihlblom (S) som blev den första transpersonen att ta plats i en svensk regering. I en intervju med Göteborgs-Posten frågar hon sig om det är upp till Wold och Wallström att bestämma hennes kön: "Lever jag upp till deras krav för att få vara kvinna eller kvalificerar jag mig inte?".

ALLNAKKU

Torsdag 11 april. Bulhäusdagen. Bulhäus passar bra på Gotland som har sitt kärnvirke som vuxit långsamt och blivit segt och starkt. Det är en typ av skiftesverk med grova plankor, bular, som falsas in i lodräta stolpar med skåror i. Bularna pressas samman av takets tryck.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.