Tiden i region- och kommunpolitiken brukar vara annorlunda efter våra allmänna val jämfört med den normala politiska vardagen. Den nya politiska ledningen, för en kommun eller region, ska enligt lagen utses efter två månader, men det finns möjlighet att snabba på det. Här på Gotland fick vi en ny regionstyrelse och en ny fördelning av fullmäktiges ledamöter, baserad på valresultatet, lite mer än en månad efter valdagen, vilka genast satte igång med sina respektive arbetsuppgifter.
I nämnderna fortsätter däremot den gamla fördelningen fram till årsskiftet, vilket ställer till det för politikerna. I normala fall brukar det enbart ske skiften mellan de olika blocken och hösten beslut i nämnderna genomförs med största möjliga samsyn. Den avgående majoriteten har vad jag vet aldrig tagit tillfället i akt och tvingat igenom kontroversiella beslut.
Men i år ser det annorlunda ut på grund av det nya samarbetet mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. I nämnderna sitter nu delar av oppositionen och delar av det nya styret i samma grupper. S samarbetar i nämnderna med V, MP och Fi, medan M samarbetar i den gamla alliansen med C, L och KD. Eller samarbetade är nog rätt uttryck, i alla fall gällande alliansgruppen, då moderaterna blivit utslängda från vissa nämnders gruppmöten. Enligt företrädare för Centerpartiet har det inte gått ut någon uppmaning från partiet utan det är upp till varje nämndgrupp att ta sitt eget beslut i frågan om ledamöter från M är välkomna.
Orsaken bakom att M inte längre är välkommen till vissa gruppmöten är rent taktiska. De kvarvarande Allianspartierna vill inte att M ska kunna påverka eller få reda på hur de nya oppositionspartierna tänker i frågor som kommer att fortsätta vara aktuella efter årsskiftet.
Vänsteroppositionen håller vad jag förstått ännu gemensamma möten och jag skulle inte bli förvånad om ledamöter från M skulle bli inbjudna i vänstervärmen vid något eller några tillfällen.
De olika blocken ser på det här med samarbete på lite olika sätt. Vänstern ser gärna breda samarbeten där bra beslut kan tas, medan alliansen ser det mer som en tävling där taktik är viktigt för att just få igenom sitt förslag.
Men problemet hade inte uppstått om det varit samma startdatum för de politiska uppdragen. Och problemen är inte bara att någon slängs ut från en grupp man på pappret ännu samarbetar med. Problemen är att nämndverksamheten går lite på sparlåga under närmare fyra månader. Den tillträdande politiska ledningen vill inget annat än att komma igång med sin politik, medan de avgående politikerna bara administrerar verksamheten på ett sätt som påminner om en övergångsregering. Det är inte bra, speciellt i de märkliga tider vi lever i där snabba beslut kan vara avgörande.
Det finns säkert en anledning bakom den här skillnaden på startdatum som är inskriven i kommunallagen, men inte ens lagar är skrivna i sten. Jag tycker det skulle vara bra om det blev ändrat då det är olyckligt med olika slutdatum för politiska uppdrag.