Finns det frågor som kan fälla det blåröda samarbetet?

Är det så stora skillnader mellan Socialdemokraterna och Moderaterna på Gotland så stora som man kan tro?

Meit Fohlin (S) och Andreas Unger (M) som nu valt att ingå ett samarbete för att leda regionen.

Meit Fohlin (S) och Andreas Unger (M) som nu valt att ingå ett samarbete för att leda regionen.

Foto: Felix Wedjesjö

Ledare2022-10-08 07:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Många har påtalat att det finns stora skillnader mellan Socialdemokraternas och Moderaternas syn på regionens ekonomi. Socialdemokraterna har till och med anklagats för att inte ta ansvar för regionens ekonomi.

Jag håller inte med om att det är stora skillnader, även det historiskt finns olika syn på både fördelning och överskottsmål. Låt oss nu också ha i åtanke att det vi kan se i backspegeln gäller tillfällen då S och M varit i andra samarbeten och kanske inte speglar partiets syn på saken fullt ut.

Av det rödgröna styret 2010 - 2018 har jag bara koll från 2016 när jag återvände till Gotland efter 10 år på fastlandet. Men 2016 var det en mycket turbulent tid där regionens ekonomi inte var den bästa. De rödgröna sjösatte då ett treårigt sparpaket på 170 miljoner kronor som var både långsiktigt och baktungt. Besparingarna lades ut på tre år från början och de stora besparingarna kom de sista åren, därav uttrycket baktungt. Allt för att verksamheterna skulle kunna planera för hela perioden redan år ett. Ett sätt att bygga sparpaketet som också gjorde att besparingarna kunde genomföras till stor del. Vilket Arkwright beskriver i den rapport som de rödgröna beställde för att utvärdera sparpaketet.

Under Alliansens fyra år 2018 – 2022 har ett sparpaket, benämnt effektiviseringar, på 200 miljoner genomförts. Eller? Sparbetingen har lagts ut år för år vilket medfört kort framförhållning och därmed svårt för verksamheterna att få till åtgärder som minskar kostnaderna långsiktigt. Exempelvis har socialnämnden fått sina besparingar gratis genom att färre vågade skriva in sig på öns äldreboenden/säbon. En besparing som inte har någon verkan alls i dag, då boendena är fullbelagda.

Alliansen har dessutom röstat emot alla förslag på utvärdering av sitt sparpaket så vi vet inte hur det slog.

Jag har svårt att se att Moderaterna skulle ha något emot ett genomtänkt och långsiktigt sparpaket om det skulle bli aktuellt.

När det gäller tvåprocentsmålet såg de rödgröna inte det som ett krav, men de har hela tiden haft det som ett mål. Däremot har regionens bokslut från 2017 och framåt haft över eller omkring två procents överskott. Oavsett vem som styrt.

Här har ju alliansen varit stenhårda, men jag har inte upplevt att det är Moderaterna som varit drivande i frågan. Därmed ser jag inte den som ett problem så länge den lagda budgeten hamnar nära två procent och det finns ett tydligt uttalande om två procent som mål. Det var också den här pragmatiska inställningen jag upplevde från partierna under onsdagens presskonferens. 

Socialdemokraterna har ofta benämnts som rent ut av företagarfientliga, men stämmer det? Gotland har en stor andel av sin verksamhet i privat regi jämfört med andra kommuner. Frågan om att upphandla olika verksamheter i privat regi är sällan någon ideologisk stridsfråga.

Den diskussion som blossat upp har gällt upphandlingen av säbon/äldreboenden och då det sätt de upphandlats. Och där tror jag det finns en samsyn under de kommande fyra åren. Jag tror partierna är överens om att Attendos boende på Terra Nova tas över av regionen när det avtalet löper ut. Resterande avtal löper på som de ligger under hela perioden. Så frågan kommer knappt upp på bordet.

De rödgröna har också gjort upphandlingar som gagnat öns företagare exempelvis den rosade upphandlingen av livsmedelsgrossister där man ställde krav på både närproducerat och kravodlat. Socialdemokraterna pratar sällan direkt om företagares villkor, men partiet tar oftast breda beslut som också tar hänsyn till företag och företagare och gör det bättre för alla. 

Det sista ämnet jag ger mig in i är frågan om stora S kommer att kväva lilla M. Något Eva Bofride på sidan här bredvid är inne på när hon skriver ”det kommer att krävas mycket ork och uthållighet (av M, reds anm) för att få del av syret i skuggan av Socialdemokraterna”. 

Vad hon får den idén från vet jag inte för jag ser helt andra tecken. Både V och MP verkar uppriktigt vara besvikna för att det inte gick att få till ett samarbete med S efter valet. Om S i deras tidigare åtta år långa samarbete inte gett de partierna utrymme hade de inte varit lika besvikna. Däremot verkar M ha varit rätt snabba att lämna samarbete i Alliansen, och ser nu riktigt nöjda ut tillsammans med sin nya samarbetspartner. Vad nu det kan säga oss om vilket parti som kväver vem?

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.